Barbaros Şansal’a iki yıla kadar hapis istemi


Yılbaşı akşamı yayınladığı video nedeniyle tutuklanıp ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi talep edilen modacı Barbaros Şansal, TCK’nın 301. maddesinde yer alan ‘Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılama’ suçundan iddianame hazırlandı.

Şansal’a altı aydan iki yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ ve ‘Türk Milleti’ davacı olarak yer aldı. İddianamede Konya’dan dört kişi, İstanbul’dan iki kişi, Ankara’dan bir kişi olmak üzere yedi kişinin de ihbarcı olduğu belirtildi.

Şansal’ın paylaşımı üzerine İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığı hatırlatılarak, aynı gece paylaştığı videodaki sözlerinin ise bakanlık iznine tabi olan 301. madde kapsamında kaldığı için dosyanın ayrıldığı belirtildi. İddianamede, bakanlığın 23 Şubat 2017 tarihinde izin vermesi üzerine söz konusu soruşturmanın başlatıldığı kaydedildi.

İddianamede, Şansal’ın ifadesi de yer aldı: “19 Ekim 2015’te Reportare isimli internet sitesine bir röportaj vermiştim. Bu röportajın başlığı da ‘Bokunda boğul Türkiye’ idi. Videoda bu kelimeyi ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım. Hackerler tarafından bana telefonda hakaretler başladı. Bu nedenle tüm hesaplarımı ve iletişimimi tamamıyla kapattım. 1 Ocak 2017’den sonra hiçbir iletişim aracım yoktur. Suçlamayı kabul etmiyorum.”

‘Düşünce ve ifade özgürlüğü değil’

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce ve ifade özgürlüğünü yorumlayan maddesinde, “Sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edecek olanlar için de geçerli sayılması ve bunun demokratik bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğunun vurgulandığı” sözlerinin hatırlatıldığı iddianamede, söz konusu videoda sarf edilen ifadelerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

İddianamede Şansal’ın ‘Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılama’ suçunu işlediği iddia edilerek altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan açılan davayla bu dosyanın birleştirilmesi talep edildi.

301. madde ne diyor?

301. madde, Türklüğü, cumhuriyeti, meclisi, yargı organlarını, askeri ve emniyet birimlerini aşağılamayı içeriyor. Ancak maddenin dördüncü bendinde ‘eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı’ yazıyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)