Bozdağ CHP’yi ‘uyardı’: AYM'ye başvuramaz, böyle bir hakkı yok


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘mühürsüz oy pusulaları’yla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne gitmeye hazırlanan CHP’yi ‘uyardı’: “Başvuramaz, böyle bir hakkı yok.”

Mevcut yasada aksi yazılmasına rağmen, referandumda sandıklar kapatıldıktan kısa süre sonra mühürsüz oy pusulası ve zarfların da geçerli sayılacağını duyuran YSK’ya muhalefet tepki göstermiş, seçimin ‘şaibeli’ olduğu yorumları yapılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu, referandumun iptali için yapılan başvuruları bire karşı 10 oyla reddetmişti.

A Haber’de bir programa katılan Bozdağ, referandumun iptali için CHP, HDP, Vatan Partisi ile birçok yurttaşın yaptığı başvuruları reddeden Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği ret kararının doğru olduğunu savundu.

Adalet bakanı, YSK’nın ret kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanan CHP’nin böyle bir hakkı bulunmadığını söyledi: “CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvuramaz. Böyle bir hakkı yok.”

‘AİHM’den de sonuç çıkmaz’

Bakan, AYM’den sonuç çıkmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurması beklenen CHP’nin bu kararının da bir sonuç getirmeyeceğini belirtti: “AİHM’e başvuru yapılabilir ama bu başvurudan netice alınamaz. Çünkü Türkiye’nin taraf olduğu sözleşme taraflara başvuru hakkı vermiyor. Geçmişte Mansur Yavaş hadisesi var. O da Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor ve AYM bu konuda ‘Ben buna bakamam, AİHM’e de bu konu gidemez’ diyor. AİHM başka bir başvuruda referandumun kendi incelemeleri dışında olduğuna hükmediyor. Çok açık kararlarla ortaya konuşmuş bir durum.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)