Çavuşoğlu’ndan geri adım: AB’den vize serbestisi almamız lazım, anlaşma öyle


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan’dan sonra vize serbestisi konusunda Avrupa Birliği’ne (AB) son önerilerini sunacaklarını belirtti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük sığınmacı akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı mülteci geri kabul anlaşmasının şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınmasıydı. Ancak Türkiye’nin öncelikle 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu.

Türkiye baştan beri bu kriterlerden Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) terör tanımının daraltılması ve netleştirilmesi konusunda ayak diremişti.

‘Referandum krizi’nin ardından AB’ye rest

Hükümet yetkililerinin bazı Avrupa ülkelerinde referandum kampanyası yapmasına izin verilmemesinin ardından başlayan diplomatik kriz, hükümet yetkililerinin sığınmacıları koz olarak göstermesine kadar varmıştı.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının iptal edileceğini söylemiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB’nin kendi kriterlerini ayaklar altına aldığını savunarak, “AB üyelik süreciymiş, geri kabul anlaşmasıymış… artık hiçbiriyle bizi tehdit edemeyecekler. Bitti o işler” demişti.

Geri adım: ‘Sorunu çözmek istiyoruz’

Çavuşoğlu, vize serbestisi süreci konusunda, daha önce iptal edileceğini söylediği geri kabul anlaşmasının şartlarına işaret ederek şunları söyledi: “16 Nisan’dan sonra AB’ye son önerimizi sunacağız. Ondan sonraki süreci nasıl sürdüreceğimizi değerlendirip aldığımız kararları sizlerle paylaşacağız. AB ile vize sorununu çözmek istiyoruz. Bu vize serbestisini de almamız lazım. En son imzaladığımız göç anlaşmasının bir parçasıdır.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)