Darbe girişiminin ‘siyasi ayağı’ ABD’de bulundu!


Türkiye’den bir grup avukat, aralarında ‘Rıza Sarraf’ın savcısı’ Preet Bharara’nın yanısıra Türkiye uzmanları Michael Rubin ve Henri Barkey’nin de bulunduğu 17 isim hakkında Gülen Cemaati’yle ilişkili oldukları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından darbe girişiminin Türkiye’de bir siyasi ayağı olmadığı iddia edilirken bir grup avukat ‘aranan’ları ABD’de buldu.

Darbeyi planlamış ve desteklemişler

AA’da yer alan habere göre, Mehmet Sarı ve Rıza Saka’nın da aralarında yer aldığı bir grup avukat, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini İstanbul başsavcılığına sundu.

Dilekçede son döneme damgasını vuran Ergenekon ve Balyoz davaları, MİT TIR’larının durdurulması, 17-25 Aralık ve darbe girişimi gibi olaylar yaşanırken, bilhassa darbe girişimini planlayan ve destekleyen kişiler arasında ‘müttefik’ ülkelerin istihbarat, dışişleri, ordu, emniyet ve hatta yargı mensuplarının yer aldığı öne sürüldü.

17 isim hakkında soruşturma açılarak, cebir ve şiddet yoluyla Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı, Meclis’i ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçlarından dava açılması istendi.

Sarraf’ın savcısı Bharara da listede

Suç duyurusunda Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer aldı. Bunlardan biri, 17 Aralık operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf’ı tutuklatınca ‘FETÖ’cü ilan edilen eski savcı Preet Bharara.

Bir diğer ‘şüpheli’, Demokrat Parti’nin New York Senatörü Charles Ellis ‘Chuck’ Schummer ise Cemaat’ten aldığı milyonlarca dolara ulaşan bağışlar karşılığında örgütün ABD siyaseti içinde savunuculuğunu yapmakla suçlandı.

CIA direktör yardımcılığına atanan David Cohen de Halkbank’a yönelik başlatılan mali operasyon nedeniyle suçlanıyor.

Gülen’in ABD’de ikamet etmesi için yaptığı yeşil kart başvurusuna kefil olan eski CIA analisti ve RAND düşünce kuruluşu danışmanlarından Graham Fuller ve Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü ve Türkiye uzmanı Henry Barkey’nin yanısıra, ‘darbe girişimini önceden bilen’ Türkiye uzmanı Michael Rubin de suçlananlar arasında.

Dilekçede ismi geçen diğer isimler şöyle:

* OFAC Başkanı David Cohen,

* TAA / Turkic American Alliance; Türk Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban,

* TCC / Turkish Cultural Center; Türk Kültür Merkezi Avukat Zafer Akın,

* TCAE / Turqouise Counsil Of Americans And Euroasians; Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi Kemal Öksüz,

* Rumi Formu’ndan Emre Çelik,

* Eski emniyet müdürü Ahmet Sait Yayla,

* Mid Atlantic Federation Of Turkic American Associations (Orta Atlantik Türk Amerikan Federasyonu) Mahmut Yeter,

* TABN (Türk Amerikan İş Grubu) Talha Saraç, Recep Özkan, Burak Yeneroğlu, Ralph Peters,

* Eski CIA direktörü John Brenan.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)