Die Welt: Referandum başarısız olursa Erdoğan erken seçime gider



Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ referandumundan ‘Hayır’ oyu çıkması halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçime gideceğini ve istikrarsızlığın artacağını yazdı.

Deutsche Welle’nin Die Welt’ten aktardığına göre yazada referandumdan ‘Hayır’ çıkması halinde yaşanacaklar şöyle anlatıldı: “Cumhurbaşkanı o zaman mümkün olduğu kadar yakın bir tarihte erken seçimlere giderek, anayasa değişikliklerinin hayata geçirilmesinin önünü açacak üçte ikilik çoğunluğa ulaşmaya çalışacaktır. Bu ise, en yüksek düzeyde istikrarsızlığın ve güvensizliğin hakim olacağı bir senaryo olacaktır.”

‘Erdoğan baskı politikasını daha da yoğunlaştıracak’

Erdoğan’ın bu durumda farklı görüştekilere baskı politikasını daha da yoğunlaştıracağını belirten Die Welt, Erdoğan’ı ‘iktidar teknokratı’ diye nitelerken, “Yeni Osmanlıcılığı tetiklemeye devam edecek, milliyetçiliği ateşleyecek ve toplumda kutuplaşmaya oynayacaktır” diye yazdı.

‘Avrupasız Erdoğan hayatta kalmayı başaramaz’

Referandumun ardından Avrupa Birliği’yle (AB) gerilimin geçici olarak artacağını savunan gazete, şu yorumu yaptı: “Genelde pek söz dinlemeyen Avrupalılar, dış kaynaklı tehditkar karanlık güçler kurgusuna gayet iyi uyuyor. Ama Erdoğan er ya da geç yine Avrupa’nın kollarına geri dönecek, zira Avrupasız bir Erdoğan hayatta kalmayı başaramaz. Tek seçeneği var, o da Avrupa.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)