Erdoğan Kerkük'te ‘yeni tezgahların’ planlandığını öne sürdü


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kerkük’te kamu binalarına Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının asılmasına şu yorumu yaptı: “Hemen o bayraklarınızı indirin. Yoksa geri adım atmak zorunda kalırsınız.”

Zonguldak’taki toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, geçen günlerde sonlandırıldığı duyurulan ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla ‘oyun bozduklarını’ belirterek ‘yeni tezgahların’ planlandığını öne sürdü: “Irak’ta Şincar ile Telafer ile Kerkük’le yeni tezgahlar kuruyorlar. Emin olun onları da başlarına geçireceğiz. Kerkük’te bir defa milli bayrağın dışında orada ikinci bir bayrağın asılmasını kesinlikle yanlış buluyorum. Ve oradaki o bayrağın sahipleri şunu bilsinler ki bölücülük yapıyorlar.”

Bayrak kriziyle ilgili Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne seslenen Erdoğan, “Bu yanlıştan bir an önce dön. ‘Kerkük Kürtlerindir’ safsatasına biz Türkiye olarak asla uymuyoruz. Bizimdir diye bir iddianın içine girmeyin. Türkiye ile münasebetleri bozmayın. Hemen o bayraklarınızı indirin. Sadece Irak milli bayrağıyla orada yola devam edin. Yoksa şu andaki geldiğimiz noktadan kusura bakmayın geri adım atmak zorunda kalırsınız” diye konuştu.

Tartışmalı kent

Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesine göre Kerkük kenti ihtilaflı.

Kentten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi ve nüfus sayımının ardından, kentin Bağdat’taki merkezi hükümete mi yoksa KBY’ye mi bağlacağının belirlenmesi öngörülüyordu.

Ancak şimdiye dek bu gerçekleşmiş değil. Kentteki Türkmenler kentin özel bir statüye sahip olmasını istiyor.

Kerkük il meclisi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlanmak için referandum kararı aldığını bu sabah duyurmuştu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)