Köy Enstitüleri Unutulmadı | Osman Gazi Oktay

İzmir Eğitim İş 1 Nolu Şube Türk Halk Müziği Korosu, Türkiye’nin tüm bölgelerinin, Balkan ve Azeri müziğinden seçkin eserleri, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü olan 17 Nisan’da sundu.

Elemanları eğitim emekçilerinden oluşan koro, Nilüfer Şaşmaz, Oya Vahide Görmen, Gülten Özeltural, Aysel Demirci Dost, Celal Kaplan, Cemile ve Önder Arıöz, Dilek Oral, Kenan Aydın, Nergiz Fortacı, Sevtap Turan, Ufuk Duran, Nihat Köşger, Deniz Topgül, Bilge ve Alper Zobarlar, Cengiz Oktay, Bülent Turan, Metin Ercan, Sedat Gürsoy, Semra ve Osman Taşkın, Nesibe ve Aytekin Sözen’den oluşmakta. Şef Adil Aslan yönetiminde 3 yıl önce kurulan koro, daha önce Gaziemir ve Buca’da sahne aldı.

Konuşmasına ‘’Bu topraklarda Mustafa Kemaller Yenilmez’’ diye başlayan Eğitim İş 1. Nolu Şube Başkanı Bülent Turan, köy enstitüleri ile 1940’larda halkının % 80’i köyde yaşayan Türkiye’de her köye okul götürülerek % 5 oranındaki okuma yazma oranını kısa sürede % 60’lara çıkartıldığını, üretim için eğitim öğretim anlayışıyla, ülkemizin şair, yazar, ressam ve bilim insanlarının ve sağlıkçıların bu okullardan yetişmeye başladığını, Aydınlanma mücadelesini yılmadan azimle sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

Solo, düet ve koro olarak seslendirilen parçalara, dinleyiciler de eşlik etti. Cengiz Oktay, Gülten Özeltural ile birlikte ‘’Drama Köprüsü’nü’’ seslendirdi. Eserin bitmesiyle birlikte öğrencileri sahneye fırlayarak, öğretmenleriyle yunak oluşturdu.

Gecenin sonunda ‘’İzmir Marşı’’ salondakilerin katılımıyla defalarca seslendirildi.





Haber ve fotoğraf : Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)