Mahallem İstanbul Projesi: Beyaz yakalılar evlerini şehir merkezinden taşıyor


İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi’nin yürüttüğü ‘Mahallem İstanbul Projesi’ne göre yüksek eğitime sahip beyaz yakalılar, yoğunlukta oldukları Kadıköy, Üsküdar, Beyoğlu, Beşiktaş gibi ilçelerden son yıllarda Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Başakşehir gibi ilçelere taşınmaya başladı.

Projenin sonuçlarına göre Küçükçekmece’nin Atakent Mahallesi son yıllardaki nüfus artışıyla İstanbul’un en kalabalık mahallesi oldu.

Son beş yılın verileri incelendiğinde, yüksek lisans ve doktora mezunu yüksek eğitimli nüfusun en fazla arttığı ilçeler ise Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy olarak sıralandı.

Beyaz yakalıların terk ettiği ilçelerin başında ise Kadıköy, Üsküdar ve Fatih gelirken bu üçlüyü sırasıyla Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Beyoğlu takip etti.

Yüksek eğitim mezunu nüfusun tercih ettiği mahalleler:

Maltepe – Zümrütevler, Cevizli, Başıbüyük

Küçükçekmece –  Atakent

Beylikdüzü – Adnan Kahveci

Başakşehir – Başakşehir Merkez

Sancaktepe – Emek

Ümraniye- Tatlısu

Yüksek eğitimli nüfusun boşalttığı mahalleler:

Kadıköy – Erenköy, Göztepe, Suadiye, Fenerbahçe

Şişli – Fulya, Teşvikiye

Beşiktaş – Etiler, Konaklar, Ulus

Bakırköy – Ataköy 2-5-6. Kısım, Yeşilköy

Üsküdar – Altunizade

Toplu taşıma, fiyatlar, kentsel dönüşüm

Projeyi yürüten İÜ İktisat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, nüfus değişiminin sebeplerini şöyle sıraladı: “Nüfus hareketliliğinde artışın olduğu bölgelerin daha çok yeni yerleşim alanları olduğu göze çarpıyor. İstanbul’un yeni sayılabilecek ilçeleri olan bu bölgeler, her ne kadar şehir merkezine uzak görünse de özellikle metro, metrobüs, Marmaray hatlarının yaygınlaşması ve entegrasyonuyla bu olumsuz etki nispeten ortadan kaldırılıyor.”

Kadıköy’deki konut fiyatlarının Beylikdüzü ya da Sancaktepe’den daha pahalı olduğuna değinen Şeker, “Dolayısıyla özellikle yüksek eğitimli nüfus başta olmak üzere, hem ekonomik sebepler nedeniyle hem de altyapı sorunlarının görece daha az olduğu bu yeni yerleşim alanlarına rağbet giderek artıyor” dedi.

Şehir merkezindeki ilçelerde yaşanan kentsel dönüşümün nüfus değişimini tetiklediğini söyleyen Şeker, ulaşım alanında gelişme yaşandıkça şehrin dışa doğru genişleyeceğini kaydetti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)