'Referandum yasakları başlıyor' Bir tek Erdoğan'a geçerli değil


Referanduma sekiz gün kaldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği “referandum yasakları” yarın başlıyor. Yasaklar sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan için geçerli değil!

- Anayasa değişkiliğinin oylanacağı referanduma sekiz gün kala, YSK'nin duyurduğu referandum yasakları da başlıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "tarafsız olduğu için" bu yasaklardan muaf tutuluyor. Buna göre Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri, 9 Nisan'dan itibaren, oy verme günü olan 16 Nisan'a kadar, makam araçlarını ve devlet uçaklarını kullanamayacak. Bu süre içinde resmi protokol karşılama ve uğurlama törenleri de yapılamayacak. Memurlar törenlerde yer alamayacak, mitinglere katılamayacak.

YASAKLAR ERDOĞAN'I KAPSAMIYOR

Bu yasakların büyük bölümü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapsamıyor. Yasa “tarafsız konumda olması nedeniyle'' Cumhurbaşkanı'nı kapsam dışında tutuyor. Erdoğan yasak süresince makam aracı ve uçağını kullanabilecek, miting yapabilecek. “Evet” oyu da isteyebilecek. Yasak bir hafta sürecek. Ancak bu dönemde de iktidar mensuplarının makam araçlarına sivil plaka takıldığı için “hülle” yoluyla yasak da deliniyor.

MECLİSTE GRUBU OLAN PARTİLER MİTİNG YAPABİLECEK

Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, anayasa değişikliğinin, Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi partinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı'na da propaganda olanağı tanıdığını belirtti. Yakupoğlu, “Cumhurbaşkanı, toplu açılış ya da temel atma töreni yapamaz ama miting yapabilir. Referandum kararını kendisi verdiği için yasa koyucu, ona da propaganda yapma ve referanduma götürdüğü anayasa değişikliğini anlatma olanağı sağlıyor” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)