Referandumu AİHM’e taşıyan CHP, Birleşmiş Milletler’e de başvuruyor


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli olduğuna yönelik kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyan CHP, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’ne de başvurmaya hazırlanıyor.

YSK, mühürsüz oy pusulalarını ve zarflarını geçerli saymasının damga vurduğu seçimin ardından, yurdun birçok yerinde yapılan eylemlerde sonuçların ‘şaibeli’ olduğu sesleri yükselmişti.

CHP, referandumun iptali için YSK’ya başvurmuş ancak ‘ret’ yanıtı almıştı.

Bunun üzerine CHP, YSK’ya yaptığı itirazın ardından Danıştay’a idari dava açarak YSK’nın referandum sonuçlarını kesin olarak açıklamasının yürütmesinin durdurulmasını istemişti. Ancak Danıştay da CHP’nin başvurusunu reddetmişti.

Parti son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını duyurmuştu.

Kurumlar araştırılıyor

Hürriyet’ten Rıfat Başaran’ın haberine göre, CHP, aynı zamanda bir başka hukuk yolu olarak BM İnsan Hakları Komitesi’ne gitmeye de hazırlanıyor. Komite, Türkiye’nin de taraf olduğu BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nde belirtilen hakların ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuruları inceliyor.

Partide “Komitenin vereceği karar, YSK kararının hukuka aykırılığını uluslararası hukuk açısından da tespit ettirmek yönünden önemli” görüşü hakim.

Başvuruya dayanak oluşturacak BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi 25’inci maddesi, seçim ve siyasal katılma hakkını düzenlerken, bu hak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) aksine referandum da dahil her türlü seçime koruma alanında yer veriyor.

CHP, yeni başvurular için Venedik Komisyonu dahil tüm taraf olunan uluslararası anlaşmaları inceleyerek, bireysel ya da tüzel başvuru yapılabilecek kurumları araştırıyor. CHP, yurtdışından çok sayıda kuruma, iddialarının doğruluğunu onaylatmak için çalışacak.

Partinin AYM’ye gitmeme planında, AYM’nin 2015’teki Oğuz Oyan ve Atilla Serter kararlarında, “YSK kararlarıyla ilgili bireysel başvuru konusu olamaz” yönündeki hükmü etkili oldu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)