Rus yargısı: Türkiye’deki ‘terörist bir gruptan’ metro saldırganına para gitti


Rusya’nın St. Petersburg kentindeki bir metroda 11 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının görüldüğü davada, delillere göre tutuklanmasına karar verilen Akram Azimov’un saldırıyı gerçekleştirmek için parayı Türkiye’de bulunan ‘uluslararası terörist bir gruptan’ elden teslim aldığı belirtildi.

Metroya nisan ayının başında düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Rus haber ajansı RİA’da yer alan habere göre, bugün görülen davanın kararını okuyan hakim Yelena Lenskaya, davanın onuncu sanığı Azimov’un tutuklu yargılanmasına hükmetti. Davadaki delillere göre Azimov’un saldırıyı gerçekleştirmek için parayı Türkiye’de bulunan ‘uluslararası terörist bir gruptan’ elden teslim aldı.

Rusya Soruşturma Komitesi, St. Petersburg’da metrodaki terör saldırısını organize ettiği düşünülen kişinin kardeşi Akram Azimov’un, canlı bomba Akbarcon Calilov ile telefonla görüştüğünü ve ona Türkiye’den aldığı parayı gönderdiğini tespit etti.

Azimov’un hapis kararını veren Basmannıy Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, örgüt üyelerinin Rusya topraklarında rahat bir şekilde hareket edebilmeleri için sahte belge hazırladığı belirtildi.

Azimov’un iki kez Türkiye’ye gittiği saptandı, saldırıyı finanse eden örgütün adı açıklanmadı.

Celilov’un da yolu Türkiye’den geçmişti

Saldırıyı düzenleyen Ekbercan Celilov’un 2015’in sonlarında Türkiye’ye girdiği ve yaklaşık bir yıl sonra mülteci yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’ya gönderildiği öğrenilmişti. Reuters, bilgiyi üst düzey bir Türkiyeli yetkiliye dayandırdı.

Reuters’a isim vermeden konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili, Celilov’un bağlantılı olduğu kişiler sebebiyle şüpheli olarak addedildiğini ancak yasadışı herhangi bir şey yapmadığı ve bununla ilgili herhangi bir kanıt da bulunmadığı için hakkında işlem yapılmadığını söylemişti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)