Rusya'nın St Petersburg kentinde metroda patlama meydana geldi

Rusya'daki patlamada ilk bilgilere göre en az 10 kişinin hayatını kaybettiği 50 kişinin yaralandığı belirtiliyor, bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Rusya Devlet Başkanı Putin, 'terörizm de dahil' tüm ihtimallerin değerlendirildiğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre Rusya'nın St Petersburg kentinde metroda patlama oldu. Tass haber ajansı saldırıda en az 10 kişinin yaşamını kaybettiği en az 50 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Rus medyasına göre patlama saat 14.30'te Sennaya Meydanı ve Teknoloji Enstitüsü 1 istasyonlarındaki trenlerde meydana geldi.






PARÇA TESİRLİ PATLAYICI KULLANILDI

Interfax, ana patlamanın ardından başka bir patlamanın kontrollü olarak meydana geldiğini bildirdi, olayda parça tesirli bir patlayıcı kullanıldığı aktarıldı.

15.18 - Rossiya 24 televizyonuna göre, St. Petersburg metrosunun mavi hattında yer alan Sennaya Ploşad istasyonunda meydana gelen patlama nedeniyle etrafı yoğun bir duman tabakası sardı.

15.19 - Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bilgilendirildiğini açıkladı.
15.29 - St. Petersburg'daki patlamanın ardından Moskova metrosunda da güvenlik önlemleri artırıldı.
15.30 - St. Petersburg metrosunun mavi hattı, patlamalara rağmen faaliyetini sürdürüyor. Trenler sadece patlamanın olduğu iki istasyonda durmayarak pas geçiyor.


15.33 - St Petersburg savcılığının, Teknoloji Enstitüsü istasyonunda patlama olan trende incelemelere başladığı açıklandı.
15.36 - St. Petersburg metrosunun Nevskiy, Vostannaya ve Sadovaya istasyonları da giriş-çıkışa kapatıldı.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

15.38 - Rusya Devlet Başkanı Putin'in patlamanın ardından yaptığı ilk açıklamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Putin şunları söyledi: "St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. Patlamanın nedenlerinden bahsetmek için erken. Terörizm dahil her ihtimali değerlendiriyoruz."

15.47 - Güvenlik güçlerinin iki istasyondaki incelemelerinin ardından St. Petersburg metrosu tamamen kapatıldı. Rus basınında ikinci bir saldırı ihtimali yüzünden böyle bir önlem alındığı yorumu yapılıyor.

15.57 - St. Petersburg Valiliği  patlamada yaralananların sayısının 50 olduğunu bildirdi.

16.00 - St. Petersburg metrosundaki tahliyelerin sona erdiği bildirildi.

16.10 Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi'nden yapılan açıklamada, yeni bir patlama olması ihtimaline karşı St. Petersburg'da güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtildi.

16.20 Facebook, St.Petersburg metrosundaki patlamanın ardından 'Güvenlik Durumu Kontrolü' (Facebook Safety Check) uygulamasını devreye soktu.

ABD'DEN PATLAMADA ÖLENLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

16.30 ABD Büyükelçiliği'nden patlamada ardından yapılan ilk açıklamada St. Petersburg metrosunda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi.

16.35 St. Petersburg Sağlık Komitesi yetkilileri, 25 yaralıdan haberdar olduklarını, içlerinden birinin çocuk olduğunu belirtti.

PATLAMA PUTİN ST PETERSBURG'DAYKEN MEYDANA GELDİ

Saldırının Putin St Petersburg'da olduğu bir sırada gerçekleşmesi dikkat çekti. Putin bugün, Belarus lideri Alexander Lukashenko ile toplantı gerçekleştirmişti.

RUSYA'NIN ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI GİRİŞİMİ

El Masdar'ın Şam muhabiri Ibrahim Joudeh'in aktardığına göre, suriye'nin başkentindeki Şam büyükelçiliğine roketatarlı saldırı girişiminde bulunuldu. Joudeh, Şam'daki Rus elçiliğine doğru en az 20 topçu mermisi ve roket atıldığını da sözlerine ekledi. Ancak şans eseri kimsenin bu ağır saldırıda yaralanmadığını bildirdi. Rusya'nın Şam Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyı 'Tahrir El Şam' adlı örgütün düzenlediği iddia edildi.

Rusya'da daha önce de metro istasyonları saldırıya hedef olmuştu. 2010 yılında Moskova metrosunun yoğun olduğu dakikalarda gerçekleşen patlamada, 39 insan can vermişti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)