Rusya'nın Türkiye'ye tepkisi gıda üzerinden oldu


Rusya, Suriye’de muhaliflerin hakimiyetinde bulunan İdlib’deki saldırıda kullanılan kimyasal gazı sarin olarak açıklayan Türkiye’ye deniz suyu analizi ve gıda kalite kontrolüyle uğraşmasını ‘tavsiye etti.’

Muhaliflerin elindeki İdlib’e düzenlenen saldırıda 150 kişi yaşamını yitirmişti. Muhalifler ve Batılı ülkeler kimyasal silah kullanıldığını savundukları saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı sorumlu tutarken Rusya, Suriye ordusunun muhaliflerin elindeki kimyasal silah deposunu vurduğunu savunmuştu.

Suriye, kimyasal saldırı iddiasını kesin bir dille reddederken El Nusra Cephesi ve IŞİD’in Irak ve Türkiye’den kimyasal silah satın aldığını öne sürmüştü.

Sağlık Bakanlığı saldırıda kullanılan gazın sarin olduğunu duyurmuştu.

‘Tespitleri Türkiye değil, OPCW yapmalı’

Sputnik’te yer alan habere göre  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Olayla ilgili tespitleri Türkiye değil, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) yapmalı” dedi.

Kimyasal silah sorununun uluslararası kuruluşların yetkisinde olduğunu belirten Zaharova, “Bence Türkiye Sağlık Bakanlığı, turizm sezonu öncesinde deniz sularının analizi, turizm bölgelerindekiler de dahil olmak üzere gıda ürünlerinin kalite-kontrolüyle uğraşmalı” dedi.

‘Umarız ABD, biri istedi diye bombalamayı bırakır’

Saldırının ardından Suriye’yi vuran ve bir kez daha vurma sinyali veren ABD’ye tepki gösteren Zaharova şöyle devam etti: “Büyük ülke ABD’nin onlarca yıl önce olduğu gibi hareket edebileceğine inanmak istemiyorum. Her şeye rağmen, Washington’da birisi istediği için bombaların atıldığı 1970, 1980 ve hatta 1990’larda değil, 2017’de yaşıyoruz. Suriye topraklarına yapılan bu saldırılar, dünyadaki en önemli kararların alınmasına yönelik kolektif dayanakları hedef alıyor.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)