Türkiye'de nefes alabilecek sadece 4 il var


Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine göre Türkiye’de sadece Tunceli, Artvin, Çanakkale ve Adana’da ‘nefes alınabilir.’

Türkiye’de akciğer sağlığının geliştirilmesi için çalışan Türk Toraks Derneği’nin 2016 yılı araştırma verileri, Türkiye’de 80 ilde yapılan hava kalitesi ölçümü neticesinde temiz havası olan iller Tunceli, Artvin, Çanakkale Biga ve Adana Doğankent oldu.

Araştırmalar partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğu Beyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet üst sınırın beş kat, nüfusun yoğun olduğu İstanbul ve İzmir’deki istasyonlarda ise hava kirliliği sınırın iki, Ankara’da üç kat üzerinde.

Rapora göre, hava kirliliği sınırının iki ila dört kat üzerinde olduğu Bursa, Zonguldak, Mersin, Adana ve Hatay gibi illerde yapılması planlanan termik santrallerin kurulması durumunda akciğer hastalıkları ve kanser riski artacak.

Yılda 29 bin kişi hava kirliliği sebebiyle ölüyor

Türkiye’de solunum hastalıkları rahatsızlıklarına bağlı olarak 13 milyona yakın kişi hastanelere başvuruyor. En sık tanı ise solunum yolu enfeksiyonu ve en fazla hasta 0-14 yaş grubu içerisinde görülüyor.

Türkiye’de bir yılda hava kirliliği sebebiyle yaşamını kaybeden insan sayısı ise 29 bin kişi. Bu oran trafik kazalarından yaşamını kaybeden insan sayısının altı katına denk geliyor.

2016 yılında sadece İstanbul’da 150 bin kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine göre bu kişiler için dokuz milyon lira kaynak harcanmış.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)