Van’da 3. Türkiye - İran Forumu


Mithat Melen, Türkiye-İran enerji ilişkileri anlattı:

Bu hafta içinde Van’da 3. Türkiye -İran Forumu’ndaydım. Tasam, Daka, İpis ve  Dışişleri bakanlıkları sponsorluğunda iki gün değerli katılımcılar, birçok konuda fikirleri söylediler, tartışmalar oldu.

Resmî açılış ve iyi niyet sunuşlarını her iki taraftan da dinledik. Bu konuda esas meselenin, gerçekten bir araya gelmek olduğu ve bu forumların sürdürülmesi gereğinin bir kez daha altı çizildi. Yüzü aşkın akademisyen, siyasetçi, işadamı, devlet memuru, diplomat katıldı. Katılımcıyı saymak yerine, ben kendi izlenimlerimi aktarmanın yararlı olacağına inanıyorum. Tasam’ın web sitesinden gerekli  bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

Türkiye ile İran  seksener milyon nüfuslu iki komşu ülke. Sınırları Kasr-ı Şirin anlaşması ile çizilmiş ve 378 yıldır değişmemiş. Bu sınır 560 km. Van 6 asırdan beri sınır kenti. Zaten Van ilinin İran ile ilişkisi yüzyıllardan beri bitmiyor.  Sınır illerinin en büyük özellikleri çok kültürlü olmaları, çok kültürlü olmakla birbirleri ile ilişkileri artıyor, en önemlisi ticaret yapıyorlar. Ayrıca bir mal veya hizmet nerede ucuz ve nitelikli ise polisiye veya gümrük  duvarları ile korunamazsınız. Piyasa kendini ona göre ayarlar. Özeti şu, mazot ucuzsa İran’da, Türkiye’deki vatandaşta ona ulaşmak için her yolu deneyecektir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)