Amerikalı komutan: YPG’ye teslimat başladı, silahlar geri alınmayacak


IŞİD’le Mücadele Koalisyon Güçleri Sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, ABD’nin Suriyeli Kürtlere vereceği silahların IŞİD’le mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söyledi.

Dorrian, YPG’ye verilecek silahlardan bir bölümünün halihazırda ellerinde bulunduğunu ve dağıtıma başladıklarını de belirti.

‘Küçük ölçekli silahlar’

YPG’nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDF) gerekli silahların sağlanmasından sonra Rakka operasyonuna girişileceğini söyleyen Dorrian, “SDF’ye ne tür silahlar sağlayacaksınız” sorusuna şu yanıtı verdi: “Küçük ölçekli silahlar, zaman zaman koalisyon güçlerinin ve sahadaki ortaklarımızın yüz yüze kaldıkları tehditlere karşı kullanabilecek silahlardan, cephanelerden bahsediyoruz. IŞİD araçlara monte silahlar kullanıyor, bomba yüklü araçlar kullanıyor, zırhlı araçlar kullanıyor. Biz de bunlara karşılık verme yeteneği olan ağır makineli tüfekler, zırhlı araçları imha edebilecek kapasitede mühimmat ve silah sağlayacağız.”

Albay, “Bu silahlar havan topu da içeriyor mu” sorusunu da “Evet” diye yanıtlarken verilecek silahlar içinde ‘tanksavar’ olup olmadığını soran bir gazeteciye ise tanksavar adını kullanmadan, ancak tanksavar tarifi yaparak yanıt verdi.

‘Rakka’nın kurtarılması için’

Dorrian, silahların Amerikan yapımı olup olmadığı sorusunu da şöye yanıtladı: “Neler olduğu konusunda ayrıntılara girmeyeceğim. Bunu yapmak operasyon güvenliğini tehlikeye atar. IŞİD’in ortaklarımıza ne tür kaynaklar ve silahlar sağlayacağımızı bilmesi sakıncası var. Ama şunu söyleyeyim, bütün bunlar Rakka’nın izole edilmesi ve kurtarılması için denetimli bir şekilde olacak, nelerin verildiğini ve ne için kullanıldığını dikkatlice gözlemleyeceğiz. Bizim istediğimiz yönde kullanılmasını da güvence altına alacağız.”

Koşul, IŞİD’e karşı kullanılmaları

Silahların ABD’nin YPG’ye verdiği görevler kapsamında çeşitli biçimlerde kullanılacağını söyleyen Amerikalı komutan, bu silahları geri almanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Silahlar IŞİD ile savaşta kullanılmaya devam edecek” dedi.

Dorrian bu silahlarla ne yapıldığını ve kime karşı kullanıldığını izleyeceklerini, SDG güçlerinden IŞİD’e karşı kullanma güvencesi aldıklarını söyledi.

ABD’nin Suriyeli Kürtlere vereceği silahların kimin eline geçtiği ve kime karşı kullanıldığının ABD tarafından yakından gözleneceğini savunan albay, IŞİD’in yenilmesi durumunda bu silahların kimde kalacağına yönelik bir soruyu da şöyle yanıtladı: “Bu silahların kullanılmasındaki koşul, IŞİD’e karşı kullanılmaları. Bizim ölçümüz ve belirlediğimiz sınır bu. Silahların kimin eline geçtiğinden ve kime karşı kullanıldığı incelenecek ve kayıt altına alınacak. Zaten anlaşma dışı kullanılmaları durumunda IŞİD’e karşı savaşı zayıflatır, olumsuz etkiler.”

Türkiye’nin rolü

Dorrian, Türkiye’nin Rakka operasyonunda bir rolü olup olmayacağına ilişkin olarak görüşmelerin sürdürüldüğünü, IŞİD’le Mücadele Koalisyon Güçleri Merkezi’nde Türk subayların da bulunduğunu ve IŞİD’le mücadelede Türkiye ile yakından çalışmayı sürdüreceklerini söylemekle yetindi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)