Haydarpaşa Garı: Bölgenin ilk projesi ‘Kavak İskelesi’ mescidi


Çevresindeki imar planları iptal edilen Haydarpaşa Garı bölgesinin içinde kalan Üsküdar Selimiye’deki Kavak İskelesi Mescidi’nin imar planı teklifi kabul edildi.

Haydarpaşa Garı ve çevresinde hazırlanan imar planları şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edilmiş, ardından da garın aslında uygun olarak restore edilmesine karar verilmişti.

Ardından imar planları revize edilen Haydarpaşa Garı’nın gar binasının, hızlı tren ve bölgesel trenler için kullanılacağı açıklanırken, gar ve limanın arkasında bulunan saha ile ilgili net bir bilgi verilmemişti.

Bölgenin plan sınırları içinde kalan Üsküdar’daki Burhan Felek Caddesi üzerinde, yaklaşık 13 bin metrekarelik Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait alana ilişkin bir imar planı teklifi İBB Meclisi’ne geldi.

Teklifte, 1699’da inşa edilen ancak 1959 yılında yıkıldığı belirtilen Kavak İskelesi Mescidi’nin İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescil edildiği belirtilerek mescidin planda ‘dini tesis alanı ve tescilli parsel’ olarak yer alması istendi.

Alanın tamamen dini tesis alanı yapılmasının yanısıra dini tesis külliyesi, lojman, kütüphane, dinlenme salonu, aşevi, yurt ve kurs yapılabileceği de belirtildi.

Özelleştirme İdaresi sessiz kaldı

TCDD, mahkemenin iptal kararını hatırlatarak, bölgeye ilişkin plan çalışmalarının 9 Kasım 2016’da başladığını belirtti ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak planlama ve proje bütünlüğünü olumsuz etkileme ihtimaline karşın kendilerinden görüş alınmasını önerdi.

İdareden 30 gün içinde yanıt gelmeyince de yasal olarak olumsuz bir görüşün olmadığı kabul edildi.

Teklif CHP’li Meclis üyelerinin itirazlarına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)