MHP: YPG’ye silah kararının Akar, Fidan ve Kalın ABD’deyken alınması dalga geçmektir


MHP, ABD’nin YPG’ye ağır silah verme kararını Türk yetkililer ABD’deyken vermesinin Türkiye’yle dalga geçilmesi anlamına geldiğini savundu.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, kararın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ABD’deyken ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesinden önce alınmasına tepki gösterdi.

Kararın zamanlamasının Türkiye’ye yönelik hasmane tutuma işaret ettiğini dile getiren Büyükataman, şu ifadeleri kullandı: “Bu kararın MİT Müsteşarı, Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ABD’de temaslarda bulunduğu esnada; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinin beklenmeden alınmış olması diplomatik nezaketsizlik olmasının ötesinde Türkiye ile dalga geçilmesi anlamına gelmektedir. Türkiye terörle mücadele ederken, dost ve müttefik görünümlü ABD’nin cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD temasları öncesinde gerçekleşmesi, ABD’nin Türkiye’ye yönelik hasmane tutumunun, mide bulandırıcı planlamaların varlığının açık bir kanıtıdır.”

‘Bu karar düşmanlık göstergesidir’

Kararın ardından ABD’nin Türkiye’ye güvenlik konusunda güvence verdiğini hatırlatan Büyükataman, bunun inandırıcı olmadığını belirterek, “Bu tarz güvenceler Türkiye’yi rahatlatan açıklamalar değildir. Teröristlerin her türlü sosyal etkinliğinde, iyi ve kötü gününde yanlarında boy gösteren ABD, bu konulardaki inandırıcılığını Türk halkının gözünde yitirmiştir” dedi.

ABD’yi ‘teröre yardım ve yataklık’la suçlayan Büyükataman, “Bu karar Türkiye’ye karşı açık bir tehdit, hiç tereddüde yer bırakmayacak bir düşmanlık gösterisidir” diye konuştu.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı. Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmiş, takvim açıklanmamıştı.

Kararın Türkiye’nin üt düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanması dikkat çekmişti.

Ankara’dan gelen ilk tepkilerde ‘yanlıştan dönülmesi’ istenmiş, YPG’nin ‘eline geçen her silahın Türkiye’ye yönelik tehdit’oluşturduğu belirtilmişti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)