Türkiye Nereye? | Osman Gazi Oktay


2016/1 Sayılı Başbakanlık Genelgesi gereği, tüm resmi kurum ve kuruluşlarda çalışanlar bir yana, öğrencilerin de cuma namazı süresince ders, staj ve sınavları yapılamayacak. Yapıldıysa; telafisi yoluna gidilecek.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ömer Ünal, 70737436-300-1700110896 sayılı, 10.04.2017 tarihli yazısıyla, öğrencilerin cuma namazına katılımını desteklemek istemiş. Sanırım içinde bulunduğumuz şartlarda namaza fazla katılım sağlayamamış. Öğrenci, psikolojisi gereği genelde ders yapılmasını istemez. Bu durumdan yararlanmak isteyenlerin sayısı da az olmayacaktır.

İşverenlerin, emekçilerin bu tür istemlerine hoş karşılamayacakları kesin olduğuna göre;

önümüzdeki yıllarda cuma gününün tatil yolunun açılması amaçlanmış olmalı.

Bazı meslekler için bu durum hoş karşılanabilir ama sağlık çalışanının böyle bir beklentisi olmamalı. Öğrencilikten bu anlayışla yetiştirilen hekimlerin, istenilen davranışı sergilemesi zor gözüküyor.

İnsanın ne zaman hasta, ne zaman tedavi ve ameliyata ihtiyaç duyacağının saati olamaz.

Laik olmanın gereği şu anda cuma namazına katılmayan erkek ve kadın hekimlerle sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Cuma gününü tatil yaparak, sadece kadın hekimlerle sorunu aşmak kolay olmayacaktır.

Bazıları, cumartesi, pazar günü tatil olduğunda nasıl çözülüyorsa; cuma da öyle olur diyebilir.

Durum aynı değildir. En azından Anayasa’da belirtildiği şekliyle laik bir ülkede yaşanması ve edilen yemin gereği, ihtiyaç duyulduğunda, saat ne olursa olsun hekim göreve davet edilerek sorun aşılıyor.

Her hastanede, her branştan kadın hekim bulmak olası değildir. Dini görevini yerine getirmek isteyene, şerri düzende engel çıkartılamayacağına göre; o sürede tedavi ve ameliyat ihtiyacı olana, ‘’Allah kurtarsın’’ demenin dışında yol kalmayacak.

‘’Kadının yeri evidir.’’ diyen anlayışın, kız çocuklarının okumasını hoş karşılamadığı, hastaneye gittiğinde; anası, eşi ve kız çocukları için kadın hekim aradığını bilirsiniz.

‘’Sen kendini üzme. Biz yurt dışından doktor getirterek işin üstesinden geliriz.’’ diyenleriniz olabilir.

Atalarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla, ‘’Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.’’

Kısacası yüzlerce yıldır devlet yönetme kültürü olan ülkemde, evreni yeniden keşfetmeye kalkmanın bir anlamı yok. Tarih geriye doğru işlemez. Kraldan fazla kralcı olmanın da hiç gereği yok.

Osman Gazi OKTAY

Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi başkanı

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)