Yunanistan'da İzmir tartışması


Yunanistan’da tarih kitaplarını yeniden yazacak ekibin başına ‘İstanbul’a artık Konstantinopolis demeyelim’, ‘İzmir’de Yunan ordusu katliam yaptı’, ‘Pontus soykırımı diye bir şey yok’ diyen profesörlerin gelmesi kıyamet kopardı. Muhalifler ‘Siz Yeniçeri askerisiniz’ diye tepki gösterdi

Yunanistan’da Çipras’ın liderlik ettiği SYRIZA hükümeti tarih kitaplarını modernize etmek için düğmeye basınca ülkede fırtına koptu. Çipras kabinesinde Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı koltuğunu İstanbullu bir Rum olan Fizik Profesörü Kostas Gavroğlu’na vermişti. İyi seviyede Türkçe bilen ve bir dönem İstanbul Teknik Üniversitesi’nde de ders veren Gavroğlu, uzun yıllardan beri tartışılan tarih kitaplarının modernize edilmesi için harekete geçti. Ancak seçtiği iki danışman Yunanistan’daki aşırı sağcı çevrelerde deprem etkisi yarattı.

Tartışmalı profesörler

Rum asıllı Bakan, tarih müfredatının yeniden şekillenmesi ve kitapların yeniden yazımı için Tarih, Arkeoloji ve Sosyal Antropoloji Profesörü Polymeris Voglis’i seçti. Tarih öğretmenlerinin yeni müfredat ışığında yetiştirilmesi için seçilen danışman ise tarih eğitimi konusunda birçok kitabı bulunan Yunan profesör Haris Athanasiadis oldu. Ancak bu iki isim ülkedeki sağcılar arasında büyük tepkiye sebep oldu.

Çünkü Athanasiadis ve Voglis ülkedeki en tartışmalı tarihçilerden. Athanasiadis, İzmir ve çevresinde Yunan ordusunun katliamlara imza attığını, şehrin yakıp yıkılmasının suçlusunun Yunan ordusu olduğunu, ‘Pontus soykırımı’ diye bir şey olmadığını savunduğu için milliyetçi Yunanlar’ın nefret ettiği bir isim.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)