CHP'li Murat Emir o madencileri meclise taşıdı


CHP’li Emir, 600 madencinin çalıştığı ocaktaki sorunları Meclis’e taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
                                          
Dr. Murat EMİR
Ankara Milletvekili


    Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Koyunağılı köyü sınırları içindeki maden sahası, Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik Anonim Şirketi’ne, Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması Silahlı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) ile iltisaklı veya irtibatı olduğu iddiasıyla el konulmasının ardından atanan kayyum tarafından işletilmektedir. Maden sahasının bulunduğu yer, Ankara’nın Beypazarı ilçesine yakın olmasından kaynaklı burada çalışan işçilerin çoğunluğu Beypazarı’nda ikamet eden vatandaşlarımızdır.

Söz konusu maden sahası kayyum tarafından işletilmeye başlatıldıktan sonra var olan sorunları daha da artmıştır. Maden işçilerinin maaş alacaklarında aksamalar yaşanmaya başlamış, son iki ay ücret alacakları kaldığı gibi toplum iş sözleşmesi hükümleri uygulanmamıştır. Karşı karşıya kalınan sorunlar maden işçilerinin iş güvenliğini tehdit eder düzeye ulaşmış, yer altı maden işletmesinde zorunlu olan kıstaslar bile maddi sıkıntılar nedeniyle yerine getirilemez olmuştur. Tüm bu sorunlar, işyerinde tecrübeli işçilerin işten ayrılmalarına yol açmış, tecrübe eksikliğine paralel iş güvenliği riski daha da artmıştır. 

Bu maden ocağıyla ilgili dikkat çeken bir başka nokta ise, madenin emekçilerinin maaşlarını almakta zorlanmasına karşın görev yapan kayyum personelin 30 ila 40 bin lira civarında ücret alması. El konulan şirketlerde adeta normalleştirilen fahiş kayyum maaşlarına karşın işyerlerinde, Koyunağılı Köyü’ndeki maden işletmesinde olduğu gibi olumlu dönüşümler yaşanmaması ciddi bir tezattır. Söz konusu Koyunağılı köyü maden işletmesi, kayyuma devredilmeden önce yani FETÖ’cü şirket kimliği altındayken, Çayırhan Teknik Santrali’nin yanı sıra yoksul vatandaşlara dağıtılmak üzere sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıflarına kömür satışı yapar konumdayken, kayyum sonrası bu satışlar durmuştur. Satışların durması nedeniyle de 80 bin ton civarında kömürün depolarda bekletilmektedir. Bunun sonuncu ise, maden işçilerinin ücretlerini alamaması ve diğer sorunlardır.
  
 Ülkemizde adeta toplu ölümlerin adresi olmaya başlayan; Soma ve Ermenek gibi son yıllarda adeta katliama dönen maden faciaları göz önüne alındığında, Koyunağılı köyü sınırları içindeki söz konusu maden işletmesiyle ilgili biran önce tedbir alınması gerekmektedir.
    
Bu bağlamda;
1-    Koyunağılı köyü sınırları içinde kayyum tarafından işletilen maden sahasında kaç işçi çalışmaktadır? Bu işçilerin 24 Temmuz 2017 tarihi itibariyle başta maaş olmak üzere kaç lira alacağı mevcuttur?
2-    Koyunağılı köyü sınırları içindeki maden sahası işletmesine ne zaman kayyum atanmıştır? Kayyum atandığı tarihte işletmede personel sayısı kaçtı? 24 Temmuz 2017 tarihi itibariyle söz konusu işletmede çalışan personel sayısı kaçtır?
3-    Söz konusu maden işletmesine kayyum atanan kişi sayısı kaçtır? Bu kişiler, tek tek ve toplam kaç lira maaş almaktadır?
4-    Söz konusu maden işletmesinin depolarında, şu anda 80 bin ton kömür olduğu doğru mudur? İşletmenin kayyuma devrinin ardından Çayırhan Termik Santrali’ne ile dar gelirle ailelere yönelik sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıflarının aldığı kömür satışının durdurduğu doğru mudur? Doğruysa nedeni nedir?
5-    Koyunağılı köyü sınırları içindeki maden sahasında şu anda çalışmakta olan madencilerin iş güvenliği yeterli düzeyde sağlanmakta mıdır?

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)