Erol Mütercimler tüm gerçekleri ile Lozan’ı anlattı


Yazar Erol Mütercimler, Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde tüm gerçekleri ile Lozan’ı anlattı.

Lozan Barış Antlaşması’nın 94'üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında konuşan stratejist yazar Erol Mütercimler, Lozan'ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olduğunu söyledi.

Lozan Barış Antlaşması’nın 94'üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında stratejist yazar Erol Mütercimler, Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde tüm gerçekleri ile Lozan’ı anlattı. Bağımsızlık süreciyle alakalı çarpıcı açıklamalarda bulunan Mütercimler, "Sevr Barış Antlaşması, Osmanlı’nın sadece tarihten silinmesi değil, bir etnik kimlik olarak Türk kimliğinin de inkar edilmesidir.  Lozan ise Sevr’in yok saydığı bir etnik kimliğin yani bir halkın, bir millete dönüştürüldüğünün kabul ettirildiği antlaşmanın adıdır" dedi.

Beylikdüzü Belediyesi, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı zaferin devamı olan Lozan Barış Antlaşması’nın 94'üncü yıl dönümünü bir programla kutladı. Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde Tarkan Öngen Konseri ile başlayan akşamda Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirildi.

Konser sonrası stratejist yazar Erol Mütercimler, Lozan sürecini masaya yatırdı. 17 Şubat 1920 tarihinde Osmanlı Meclis-i Mebusan'dan Dünya’ya yayınlanmış olan Misak-ı Milli kararlarında ne söylenmişse, hangi sınırlar çizilmişse 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda aynı sınırların işgalcilere kabul ettirildiğini ifade eden Mütercimler, “Kısacası Lozan, emperyalizmin, mazlum bir ulus tarafından mağlup edilebileceğinin ispatıdır. Lozan, bu topraktaki barışın adıdır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonunda yapılmış olan bütün antlaşmalar bugün çöpe atılmışken, yaşayan tek antlaşma Lozan’dır. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir" diye konuştu.

MÜTERCİMLER,"SEVR’İ GÖSTERİP LOZAN’A RAZI ETTİLER DEMEK BÜYÜK İHANETTİR"

Lozan’ı anlayabilmek için önemli adımlar olduğuna dikkat çeken Mütercimler, Lozan’ı konuşurken Mondros Mütarekesi’ni ve 11 Ekim 1922’de tamamlanan Mudanya Ateşkesi’nin unutulmaması gerektiğini belirtti. Sevr Antlaşması'nı gösterip Lozan’a razı ettiler demenin bu ülkeye yapılmış bir ihanet olduğunu aktaran Mütercimler, Tarih kitaplarında 10 Ağustos 1920 tarihli Sevr Antlaşması’nın barış antlaşması olarak öğretilmesini eleştirdi.  Mütercimler, “Bundan daha büyük bir saçmalık olamaz. Nasıl bir barış Antlaşmasıdır ki Anadolu’yu, Trakya’yı Yunanlılara, İngilizlere; Ege’yi Yunanlılara; Akdeniz’i İtalyanlara; Güneydoğu, Orta Anadolu, Kilikya’yı Fransızlara veriyor, Doğu’da Ermenistan kurduruyor. Yukarıda Pontus var. Orta Anadolu, Çankırı, Ankara ve denize çıkışı olan küçücük alanda da Türk-Müslüman nüfus yer alıyor. Ama herkes bunu Sevr Barış Antlaşması olarak okuyor. Bize yazık günah değil mi?” ifadelerini kullandı.

İSMET PAŞA: “BİR KEZ DAHA ESARET ALTINA ALINMAYI REDDETTİK”

Mütercimler, Lozan’a kolay gidilmediğinin altını çizerek Lozan’da nelerin tartışıldığını ortaya koydu ve bu konuların son 400 yılın büyük problemi olduğunu söyledi. Görüşmelerin sekteye uğratıldığını ve mecliste Rauf Orbaylar’ın başını çektiği muhalif bir grubun oluştuğunu dile getiren Mütercimler süreç hakkında şunları söyledi:

 “Dediler ki İsmet Paşa’nın önderliğindeki ekip Türkiye’ye ihanet ediyor, Adalar’ı veriyor. Görüşmeler tıkandı; çünkü Türk Heyeti kendilerine dayatılan hiçbir şeyi kabul etmedi. ‘Bir kez daha esaret altına alınmayı reddettik’ diyen İsmet Paşa, Ankara’da Meclis’te de büyük bir muhalefet ile karşılaştı.  Görüşmeler yeniden başladı, Türk Heyeti ana ilkeler olarak ne istediyse hepsi kabul edildi. Bir kere kapitülasyonların kaldırıldı, Osmanlı’nın borçlarının tasfiyesi konusu kabul edildi. 12 Adalar İtalyanların uhtesindeydi. Orada Bozcada, İmros ve Tavşan Adası söz konusuydu. Onları da biz aldık. 12 Adaların kaybedilmesinin Lozan ile bir ilgisi yok. Bu 2. Dünya Savaşı ile ilgilidir. Milli mücadele döneminde bir fesat yuvası olan Patrikhanenin patrikinin Türkiye sınırları dışına çıkarılmasına, Patrikhanenin burada kalmasına karar verildi. Bu doğru bir adımdır.”

"BOĞAZLAR DAYATMASINA ATATÜRK REST ÇEKTİ"

Boğazlar sorununa da değinen Mütercimler, “İstanbul ve Çanakkale Boğazı karşısındaki devletler, 'Sen buranın hükümranı olmayacaksın, biz burada bir konsorsiyum kuracağız. Adalar, silahsızlandırılacak. Güvenlik için bir Jandarma Birliği kurulacak, aralarında sen de olacaksın' deyince Mustafa Kemal Atatürk, bunları ellerinin tersi ile attı, kabul etmedi. Nüfus mübadelesi konusunda da İstanbul’da konuşlu olan Rumlar, Batı Trakya’daki Türkler hariç olmak üzere, hem Yunanistan, hem Anadolu’daki çeşitli yerlere dağılmış Rum nüfus, Yunanistan’a aktarılması, Türk nüfusun da Türkiye’ye getirilmesi kabul edildi. Musul, Kerkük, Süleymaniye konusunda Türk Heyeti ayak diretince Şeyh Sait isyanı patlak verdi, sonuçta Ankara, İngilizlere Musul’u gönülsüz vermek zorunda kaldı” açıklamasını yaptı.

“EROL MÜTERCİMLER AYDINLANMA IŞIĞIMIZ OLDU”

Etkinliğin sonunda Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sahneye çıkarak Yazar Mütercimler’e çiçek takdim etti. İmamoğlu, “Aydınlanmalıyız, hurafe bilgilerle asla aldatılmamalıyız. Lozan zaferinin en güzel aydınlanma ışığı Erol Mütercimler’le olabilirdi ve kendisi bizimleydi. Çok teşekkür ederim. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Biz barışın simgesi bir ülkeyiz. Az evvel ezan okunuyordu. Dolayısıyla ezanı da bu ülkede duyabilmenin bir teminatıdır Lozan" dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)