15 Temmuz'un kilit noktası Akıncı Üssü ile ilgili dava başladı

Darbe girişiminde çok kritik bir yeri bulunan Akıncı Üssü'ndeki eylemlerle ilgili dava başladı. 481 sanık mahkemeye getiriliyor. Peki, Akıncı Üssü neden kilit konumda? Akıncı Üssü iddianamesindeki kritik bölümler neler? Akıncı Üssü davasında 7'si firari 486 sanık sanık yer alıyor. Dava kapsamında sanıklar, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi'ndeki duruşma salonunda yargılanacak.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde çok kritik bir yeri bulunan Akıncı Üssü'ndeki eylemlerle ilgili açılan dava, bugün Ankara'da başladı.

DAVANIN BİR NUMARALI SANIĞI FİRARİ SANIK FETHULLAH GÜLEN

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek olan davanın bir numaralı sanığı firari sanık Fethullah Gülen.

SANIKLARDAN 461'İ TUTUKLU

Sanıklardan 461'inin tutuklu bulunduğu davada, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 18 kişinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmiş durumda. Yedi sanık 

hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

İŞTE SANIKLARIN İSİMLERİ

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ve siviller Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş, ifadelerine başvurulacak önemli sanıklar arasında yer alıyor.

Aralarında sivil imamların ve üst düzey darbeci komutanların olduğu 80 sanık duruşma salonuna tek sıra halinde getirildi.

PROTESTOLAR VARDI

Sanıklar duruşma salonuna getirilirken, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra davayı izlemeye gelenler sanıkları protesto etti.

TEK SIRA HALİNDE

Tek sıra halinde yürüyen sanıklardan Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş’in en önde, arkalarından ise asker sanıklar salona alındı.

ŞEHİT YAKINLARININ YAKININDAN GEÇİRİLDİLER

Bir numaralı sanık olarak firari Fethullah Gülen, iki numaralı sanık olarak kaçak durumdaki sivil imamlardan Adil Öksüz, üç numaralı sanık olarak sivil imamlardan Kemal Batmaz'ın yargılandığı davada sanıklar cezaevine kelepçeli, tek sıra halinde darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanından geçirilerek getirildi.

Öte yandan duruşmayı çok sayıda siyasetçi ve bazı sivil toplum kurumu temsilcilerinin de izlemesi bekleniyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ: KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ

15 Temmuz darbe girişiminin merkez üstü olarak kullanılan ve derdest edilen komutanların tutulduğu yer olan Akıncı Üssü’ndeki faaliyetlere yönelik açılan, 486 sanığın yargılanacağı davanın görülmesine, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, bugün başlanıyor.

29 AĞUSTOS'A KADAR SÜRECEK

29 Ağustos'a kadar sürecek dava nedeniyle Sincan Cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.


POLİS DAVAYI İZLEMEYE GELENLERİ TEK TEK ARADI

Polis ve jandarmadan  

oluşan güvenlik güçleri, cezaevi çevresinde farklı noktalarda kurdukları güvenlik noktalarında davayı izlemeye gelenleri tek tek aradı. Cezaevi çatısına keskin nişancılar yerleştirilirken, jandarmaya ait dronlar sürekli havadan görüntü aldı. Çok sayıda zırhlı araç ve bir TOMA’da cezaevi önüne konuşlandı.

DURUŞMA SALONU YENİDEN DÜZENLENDİ

Darbe davalarının görülmesi için yapılan duruşma salonu, duruşmaya çok sayıda gazi ve şehit yakının gelecek olması nedeniyle yeniden düzenlendi. Salonu sınırlı sayıda sanık yakının alınacağı, sanık yakınları için ayrılan bölüme müştekilerin oturacağı belirtildi. Sanık yakınları için ise basın mensuplarına ayrılan bölün hemen yanına sandalyeler konularak yeni bir bölüm hazırlandı. Dışarıda kalacak olan müşteki ve yakınları için, salonun girişine sandalyeler konularak duruşmayı ekranlardan izlemeleri sağlanacak.

CHP'DEN DE MİLLETVEKİLLERİ MÜŞTEKİ OLARAK TAKİP EDECEK

Sanıklardan 461'inin tutuklu bulunduğu davada, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 18 kişi ise tutuksuz yargılanacak. Aralarında Gülen ve Öksüz'ün de bulunduğu yedi firari sanık hakkında ise yakalama kararları bulunuyor.

Duruşmaları AK Parti'nin yanı sıra CHP'den de milletvekilleri müşteki olarak takip edecek.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile darbe girişimi sırasında "hürriyetinden yoksun kılınan" Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar gibi 23, yaralanan 222, maktul yakını 77 kişi ile bazı milletvekillerinin de arasında bulunduğu diğer 20 kişi müşteki gösterildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede "FETÖ" elebaşı Gülen ile iki numaralı şüpheli Öksüz'ün de arasında bulunduğu kimi sanıkların "Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast, yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü yönetmek, askeri komutanlıkların gaspı, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ibadethanelere zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

4658 SAYFALIK AKINCI ÜSSÜ İDDİANAMESİNDEKİ KRİTİK BÖLÜMLER

Peki, Akıncı Üssü 15 Temmuz soruşturmaları açısından neden kilit konumda? 4658 sayfalık Akıncı Üssü iddianamesindeki kritik bölümler neler?

15 Temmuz gecesi kullanılan birçok uçak, Akıncı Üssü'nden havalandı. Üsteki pistler, sabah saatlerinde bombalandı.

DARBE GİRİŞİMİNİN KOMUTA MERKEZİ

Ankara'nın yaklaşık 35 kilometre dışında, Kazan ilçesi yakınlarında yer alan Akıncı Hava Üssü, öncelikle darbe girişiminin komuta merkezi olması nedeniyle kilit önemde.

DARBE GİRİŞİMİNİN İLK EYLEMLERİ DE BU ÜS ÜZERİNDEN YAPILDI

Girişimin ilk eylemlerinin de bu üs üzerinden yapıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı rehin alması öngörülen askerler, akşam saatlerinde bir otobüsle Akıncı Üssü'nden ayrılarak Genelkurmay Başkanlığı'na hareket etti.

15 Temmuz gecesi kullanılan birçok uçak, bu üsten havalandı.

Yine Ankara'da bulunan Güvercinlik Üssü'nden havalanan helikopterler de, Ankara merkezine gitmeden önce bu üsse uğradı.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu bazı generaller rehin alınmaları ardından Akıncı Üssü'ne götürülmüştü.

REHİN ALINAN GENERALLERİN GÖTÜRÜLDÜĞÜ YER

Akıncı Üssü'nü önemli kılan bir diğer özellik de darbe girişimine katılanların İstanbul ve Ankara'da rehin aldıkları bazı üst düzey askerleri buraya getirmiş olması.

Ankara'nın farklı noktalarında derdest edilerek, helikopterlerle buraya getirilen üst düzey isimler arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi yer alıyor.

Darbecilerin, İstanbul Moda'daki bir düğüne yaptıkları baskın ardından rehin aldıkları Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ı alıp götürdükleri adres de Akıncı Üssü oldu.

'ARSA BAKMA, BELGESEL ÇEKME VE SOSYAL ETKİNLİĞE' GİDEN SİVİLLER

Darbe girişiminin komutasında yer alan sivillerle askerlerin koordinasyonu sağladığı yerin Akıncı Üssü olduğu iddia ediliyor.

Bu da üssü o gece yaşananlar açısından çok özel bir yere yerleştiriyor.

16 Temmuz sabahı üs çevresinde gözaltına alınan siviller ve bu sivillerin Fethullah Gülen Yapılanması ile bağlantılı oldukları iddiaları Akıncı Üssü iddianamesinin en dikkat çekici bölümlerinden biri.

İddianamede, bu beş sivil hakkında da Gülen yapılanmasıyla ilişkileri olduğu iddialarına dair önemli veriler yer alıyor.

Kemal Batmaz ve Adil Öksüz'ün 13 Temmuz tarihli, Atatük Havalimanı'ndaki görüntüleri.

Bu sivillerden, 'Gülen Hareketi'nin Hava Kuvvetleri imamı' olduğu öne sürülen, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski öğretim üyesi Adil Öksüz, savcılık ifadesinde 15 Temmuz'da Kazan'a arsa bakmaya gittiğini söyledi.

İddianamedeki baz istasyonu ve HGS kayıtlarına göre ise Öksüz, 27 Aralık 2015'ten itibaren 15 Temmuz'a kadar 12 kez Ankara'daki üs yakınlarına gelmişti.

Öksüz, savcılık sorgusunun ardından tartışmalı bir şekilde serbest bırakıldı ve daha sonra kaçtı.

Yine Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olmakla suçlanan iş adamı, yönetici Kemal Batmaz ve 'usulsüz telefon dinleme' davasının sanıklarından bilgisayar yazılımcısı, mühendis Harun Biniş de bu bölgeye birlikte arsa bakmak için gittiklerini iddia etti.

Şüpheli eski öğretmen Nurettin Oruç o gün, hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili belgesel çekmek için bu bölgede bulunduğu belirtti.

Anafartalar Koleji sahibi iş adamı Hakan Çiçek de öğrencilerinin velisi Albay Ahmet Özçetin'in 'sosyal etkinlik' daveti üzerine üsse gittiğini söyledi.

Harun Biniş'in iddianamede yer alan, Akıncı Üssü'ndeki fotoğrafı.

Çiçek hariç siviller, 15 Temmuz'da üssün içinde bulunmadıklarını iddia ediyor. Ancak iddianamede aktarılan tanık ifadeleri ve güvenlik kamerası kayıtları bu ifadelerin tersini gösteriyor.

İddianame; Öksüz, Batmaz, Çiçek ve Oruç'un bazıları aynı dönemlerde olmak üzere yoğun olarak ABD seyahati yaptıklarını da ortaya koyuyor.

Bunlardan en dikkat çekicisi ise, Batmaz'ın Adil Öksüz'le 11 Temmuz 2016'da aynı uçakla ABD'ye gidip iki gün sonra aynı uçakla ABD'den dönmesi.

Güvenlik kamerası kayıtları ikilinin Atatürk Havalimanı'nda bir süre sohbet ettiğini de gösteriyor.

AKIN ÖZTÜRK 'ÇATI DAVASINDAN' SONRA AKINCI ÜSSÜ DAVASINDA

Son olarak, darbe girişimiyle ilgili yargılanan binlerce sanık arasındaki en kritik isimlerden Akın Öztürk'ün 15 Temmuz gecesini Akıncı Üssü'nde geçirmiş olması da burayı önemli bir konuma yerleştiriyor.

Öztürk, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin davada da yargılanıyor.

Öztürk, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin davanın Mayıs ayındaki duruşmasında ifade vermişti

Öztürk, Akıncı Üssü iddianamesinde asker şüphelilerin başında yer alıyor.

İddianamede Öztürk'e yöneltilen suçlamalar arasında 'Yurtta Sulh Konseyi yöneticisi olması,FETÖ/PDY (Fethullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) yöneticisi olması, darbe girişimin organizasyonunda ve eylemin icrasında görev alması' da bulunuyor.

Öztürk bugüne kadarki ifadelerinde Akar'ın talebiyle sabaha kadar darbecileri ikna etmeye çalıştığını, sabah saatlerinde üsteki bazı generalleri de kendisinin kurtardığını belirtmişti.

Akıncı Üssü davasında duruşmalar 29 Ağustos'a kadar devam edecek.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)