Bakanlık kararı: Yetiştirme yurdu çocukları 18 yaşından sonra da desteklenecek


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet korumasındaki çocuklara desteği 18 yaşından sonra da sürdürme kararı aldı.

Yıllardır yerleşik mevzuat uyarınca, kendisine bakacak bir ebeveyni olmama, yoksulluk ve şiddet gibi nedenlerle korumaya alınan çocuklar 18 yaşından sonra devlet desteğini kaybediyor, kaldıkları yetiştirme yurdundan çıkarılıyordu.

Konuyla ilgili bir  düzenlemeyi değiştiren bakanlık üniversite kazanamamış çocukların 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite bitene kadar devlet kurumlarında kalmaya devam etmesine karar verdi. Devlet desteği ve yurtlarda kalma hakkı yüksek lisans ve doktora boyunca da devam edecek.

Bakanlık, uzun vadeli sigorta kollarına tabi bir işte istihdam edilene kadar geçen barınma ihtiyaçlarını da karşılayacak.

Eğitime göre atanacaklar
Bakanlık, korumadaki çocukların istihdamı için de yeni bir düzenleme getirdi. Devlet korumasında, yurtlarda kalan çocukların doğrudan atamaları yapılırken üniversiteden mezun oldukları alanlar dikkate alınmadan düz memur, hizmetli gibi kadrolara yerleştiriliyordu. Artık yetiştirme yurdu geçmişi olanlar da eğitim durumlarına göre belirlenecek asli meslek kadrolarına yerleştirilecek.

Devlet kurumlarına yerleştirme için başvuru süresinde de düzenlemeye gidildi. Buna göre, yurtlarda kalan gençlerin, yerleştirme için Aile Bakanlığı’na başvuru süresi, 18 yaşını doldurdukları ve korunma veya bakım tedbir kararının sona erdiği tarihten itibaren iki yıl iken, bu süre beş yıla çıkarıldı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)