Hacı Bektaş Veli Dergahında her önüne gelen Cem yapabilir mi

Hacı Bektaş Veli, 13. yüzyılda Horasan’dan Diyar-ı Rum’a [1] gelen ve insanları Allah-Muhammed-Ali yolunda irşad eden bir hak erenidir. Hayatını ve kerametlerlerini anlatan Velayetname’ye göre, Diyar-ı Ruma’a “tevella”yı getiren kişi odur.

Nedir tevella?

Tevella; Allah buyurduğu için Ehl-i Beyt’i [2] sevmek ve onları sevenleri de sevmektir. Tevella, teberra ile birlikte Alevîliğin temel kavramlarından ikisini teşkil eder. Teberra ise bunun tam tersidir. Allah buyurduğu için Ehl-i Beyt’in düşmanlarını sevmemektir.

Velayatname’ye göre; tevellayı yani On İki İmam sevgisini, Diyar-ı Rum’a getiren hak ereni, Hacı Bektaş Veli’dir. Bu bilgi doğru olmalı ki, bugün Arnavutluk’tan İran’a, Irak’a hatta Mısır’a, ABD’ye kadar Hacı Bektaş Veli’yi takip eden teşekküllerin tamamı On İki İmam bağlısıdır ve bunun hiç bir istisnası yoktur.

Her yıl, Hacı Bektaş Veli’ye gönülden bağlı on binlerce insan Dünyanın her yerinden koşarak Hacıbektaş kasabasındaki kabrini ziyaret eder, niyazda bulunur.

BU YIL NE OLACAK?

Bu yıl farklı bir uygulama olacağı duyuruldu Hacıbektaş ilçesinde...

“Pir’in huzurunda dar’a durmaya” sloganı ile bir araya gelen üç dernek ve bir federasyon, 16-17 Ağustos tarihlerinde “Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri” düzenliyor.

Katılımcı dernek ve federasyonların isimleri şöyle:

·   Alevî Kültür Dernekleri

·   Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

·   Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı

·   Alevî-Bektaşi Federasyonu

İki günlük anma programında açılış konuşmaları, paneller, konserler konser ve “cem” yapılacağı duyuruldu. Buna göre dergahın avlusunda yapılacak cemi Hasan Kılavuz yönetecekmiş...


HASAN KILAVUZ KİMDİR?

Kendisini; “Dersimliyim, 37-38’de babalarım, dedelerim katledildi. Dersimde amcası idam edilmiş bir Dersim evladı” [3] olarak tanıtan Hasan Kılavuz, dedelik yapıyor ve aynı zamanda Alevî Kültür Dernekleri Mersin şubesinin başkanı… Geçmişte Almanya’da bazı Alevî derneklerinde değişik görevler de yapmış.

Kılavuz, Alevî kamuoyunun tanıdığı bir isim… Çünkü Alevî kamuoyunda tepki çeken birçok uğraşı ve açıklaması var…

Bunların başında; 4 Temmuz 2017 tarihinde Hacıbektaş ilçesinde açıklanan deklarasyondaki rolü geliyor. Kamuoyunda çağdaş Haricîler [4] olarak bilinen (Ali’siz Alevîler) bir ekip tarafından açıklanan bu deklarasyon [5] Alevî kamuoyundan çok tartışılmış ve tepki çekmişti. Çünkü bu açıklamada Alevîlik, İslâm’dan etkilenmiş ama aslında İslâm dışı bir inanç olarak tanımlanıyordu.

Tepkiler o kadar arttı ki, bir süredir bu ekiple (çağdaç Haricîlerle) birlikte hareket eden Hacı Bektaş Veli Ocağı mürşidi (ve postnişini) Veliyettin Hürrem Ulusoy’a bağlı Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı bile bu açıklamayı “Pirincin içindeki beyaz taşlar” başlıklı bir değerlendirme [6] ile eleştirmek zorunda kalmıştı. [7]

Hasan Kılavuz, yaptığı bazı açıklamalar nedeniyle de Alevî kamuoyunda tepkiyle karşılanan bir isim. Mesela ona göre, Alevîlik ile İslâm hiç bir yerde üstüste çakışmıyor. Alevîliğin İslâm inancı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Hakk-Muhammed-Ali üçlemesi 14. yüzyılda Alevîliğe girmiştir. Kur’an Alevîliği bağlamaz vb. [8] Yani Hasan Kılavuz, çağdaş Haricîlik olarak bilinen Ali’siz Alevîlik projesinin savunucularından.

İşte bu Hasan Kılavuz, dört “Alevî” (?) kurumunun desteği ile Hacı Bektaş Veli Dergahının avlusunda cem yürütecek, posta oturacak...

Konuya vakıf olmayan, işin iç yüzünü bilmeyen Ali aşıkları ise bu cemde hazır bulunacak maalesef...

HERKES BÖYLE Mİ DÜŞÜNÜYOR?

Şimdi soru şu: Herkes aynı fikirde mi? Yani programı organize ettikleri anlaşılan katılımcı kurumların genel başkanları Hasan Kılavuz ile aynı şekilde mi düşünüyor?

Alevî Kültür Dernekleri genel başkanı Doğan Demir mesela...

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği genel başkanı Gani Kaplan...

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı genel başkanı Ercan Geçmez...

Alevî-Bektaşi Federasyonu genel başkanı Hüseyin Güzelyüz...

Bu kişiler de Alevîliği Kur’an ve İslâm dışında bir inanç olarak mı görüyorlar?

Alevî kamuoyu onlardan da bu konuda bir açıklama bekliyor...

HACI BEKTAŞ EVLATLARI NEREDE?

Belki de en can alıcı soru bu: Hacı Bektaş evlatları, Hacı Bektaş Ocağının dedeleri nerede?

Hacı Bektaş Veli Dergahında her canı isteyen posta oturup cem tutabilir mi?

Hacı Bektaş Veli Dergahında bir cem yapılacaksa, bunu Hacı Bektaş Ocağından birileri yapmalı değil mi?

Ama bundan da can alıcısı, Hacı Bektaş Veli Dergahının avlusunda onun inandığı, yaydığı ve yaşattığı bütün değerlere savaş açmış birinin yöneteceği cem için ne diyor Hacı Bektaş’ın evlatları?

Bu işe razılar mı?

Bu işi destekliyorlar mı?

Bu iş için izin verdiler mi?

Özellikle Hasan Kılavuz ile bazı etkinliklere katılan Hacı Bektaş Veli Ocağı mürşidi (ve postnişini) Veliyettin Hürrem Ulusoy neden suskun?

Yoksa bu suskunluğu rızalık olarak mı anlamalıyız?

Peki, Hacı Bektaş Veli Ocağının diğer dedeleri ve ona bağlı ocakların inanç ve kanaat önderleri Hazret-i Pir’in [9] huzurunda yapılacak söz konusu cem hakkında ne düşünüyorlar?

Allah sevgisinin, Muhammed sevgisinin, Ali sevgisinin, On İki İmam sevgisinin yayıldığı bir dergah burası...

Tevellanın Anadolu’da ve çevre bölgelerde ilmek ilmek işlendiği bir yer burası...

İlahi aşkla gönüllerin cuşa geldiği, birbirine bağlandığı, oradan Hakk’a ulaştığı bir dünya burası...

Bu kutlu mekan, ne yazık ki, bugün Hacı Bektaş evlatlarının sessiz onayı ile çağdaş Haricîlerin, Ali düşmanlığını yayacakları bir yer haline getiriliyor.

Alevî inanç ve kanaat önderleri bugün itiraz etmeyecekse, bugün konuşmayacaksa, peki daha ne zaman konuşacak Allah aşkına!!!

Ali Rıza Özdemir


[1] Diyar-ı Rum, genelde Anadolu olarak kabul edilse de tarih boyyunca değişkenlik gösteren bir kavram olmuştur. O devirde bugünkü İç Anadolu’nun bir kısmını kapsıyordu.

[2] Ehl-i Beyt, Alevî inancında Hz. Muhammed, kısı Hz Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ile On İki İmam’ın tamamını kapsamaktadır.

[3] https://www.pirha.net/pir-hasan-kilavuz-Alevî-degerlerinde-durun-varsa-elestirilecek-bir-sey-Alevîce-yapin-video-73991.html/

[4] https://odatv.com/ali-sizlerin-tek-derdi-olsun-11051823.html

[5] http://www.pirha.net/Alevî-pirleri-ve-aydinlarindan-hacibektasta-Alevî-yol-ve-erkan-bildirisi-70859.html

[6] http://www.hunkarvakfi.org/Haber/Cumle-Canlara-PIRINCIN-ICINDEKI-BEYAZ-TASLAR-

[7] Ulusoy’un son dönemlerdeki icraatları kendisine baglı dedeler tarafından da çok tepki topluyor. Kendisinin düşkün ilan edilmeden görevi ehil ellere bırakması yahut işleri doğru yapması konusunda yoğun baskı var.

Yakın bir zamanda kendisi ile görüştüğüm Kolu Açık Hacım Sultan Ocağından Ali Timurtaş Özmen dede, Veliyettin Hürrem Ulusoy’un yönetim şeklinden (özellikle çağdaş Haricîleri etrafında toplamasından) rahatsız olan 50’den fazla dede ile binlerce kişinin imzasının olduğu raporu kendisine ulaştıracaklarını söyledi.

Ulusoy konusu, başka bir yazının konusu olacak kadar önemlidir.

[8] https://www.youtube.com/watch?v=Ak9WOyajOq0

[9] Hacı Bektaş Veli’nin lakaplarından.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)