İstanbul'da terör saldırısı



Taksim'de canlı bomba saldırısı

İstanbullular Pazar gününe patlama haberiyle uyandı. Taksim Meydanı’nda 10:30 sularında şiddetli ve büyük bir patlama sesi duyuldu. Çevik kuvvet noktasına giren bir canlı bomba kendini patlattı. Patlama sonucu 15'i polis 17’si sivil olmak üzere 32 kişi yaralandı, canlı bomba parçalanarak öldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Taksim’deki saldırıda 15’i polis toplam 32 kişinin yaralandığını açıkladı. 15 kişi ile başlayan, sonrasında 22 olarak açıklanan yaralı sayısı 32’ye yükselmiş oldu.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte Taksim’deki canlı bomba saldırısıyla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde açıklama yaptı.

Köksal olayda yaralananların hayati tehlikesi bulunmadığını söyledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da patlamada 15 polis memuru ve 17 vatandaşın yaralandığını, bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristin olay yerinde öldüğünü açıkladı. Vali Mutlu, saldırının olduğu yerde el butonu düzenekli plastik patlayıcı ele geçirildiğini açıkladı.

Bu tür eylemleri şiddetle kınadıklarını ifade eden Mutlu, “Olayda sivil vatandaşların da etkilenmiş olması terörün ne derece acımasın olduğunun görüntüsüdür. Bu bir insanlık suçudur” dedi.

POLİS MİNİBÜSÜNE GİRMEYE ÇALIŞMIŞ

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da "Ölenimiz, şehidimiz yok. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun” dedi.

Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, “Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor” karşılığını verdi. Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, “Evet polis minibüsüne girmeye çalışmış” dedi.

BOMBA DÜZENEKLİ PİKNİK TÜPÜ İDDİASI

Bazı görgü tanıkları canlı bombanın polislere adres sormak amacıyla yaklaştığını belirtirken bazıları ise bu kişinin olay yerine elinde piknik tüpüyle geldiğini söylediler. Halen otobüsün yanında duran ve kaldırılmayan piknik tüpünün içinde bomba düzeneği olduğu iddia edildi. Bazı görgü tanıkları da 34-35 yaşlarında erkek canlı bombanın bir arkadaşının daha olduğunu bu kişinin ise polis tarafından ayaklarından vurulduğunu ileri sürdüler.

Bu arada ikinci bir patlama olasılığına karşı polis ekipleri uzman köpeklerle olay yeri ve çevresinde çalışma yaptı. Canlı bombanın cesedi, üzerinde bir bomba daha bulunması olasılığına karşı bomba imha ekipleri tarafından incelendikten sonra morga kaldırıldı.

YOLLAR TRAFİĞE AÇILIYOR

Taksim Meydanı'ndaki patlamanın ardından trafiğe kapatılan yollardan bazıları ulaşıma açıldı.

Patlama sonrası trafiğe kapatılan Harbiye yönüne gidiş güzergahı ile Gümüşsuyu'ndan Taksim'e çıkış güzergahı yeniden ulaşıma açıldı.

Sıra Selviler ile İstiklal Caddesi ise olay yerindeki inceleme ve araştırmaların sürmesi dolayısıyla ulaşıma kapalı bulunuyor.

İŞTE PATLAMA ANI



POLİSLER ALARMA GEÇTİ

Taksim'deki saldırı yurt çapında Emniyet Müdürlüklerini alarma geçirdi. Saldırıdan 1 saat sonra nöbetçi emniyet müdürleri tarafından polis telsizinden geçilen anonsta, özellikle dışarıdaki ‘nokta’ tabir edilen nöbet yerlerinde görevli polis memurlarından daha dikkatli olmaları istendi.

Anonsta, İstanbul'daki saldırıya atıfta bulunularak, “İstanbul’daki malum saldırı nedeniyle görevli arkadaşlarımızın daha dikkatli olmaları gerekmektedir” denildi.

Şiddetli yağış nedeniyle bugüne ertelenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılan Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Dr. Serhat Tezsever, İstanbul'daki saldırı sonrası telsizle tüm ekipleri uyardı. Özellikle Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında önlem alan ekiplerin terör konusunda dikkatli olmalarını isteyen Dr. Tezsever, kalabalık bölgelerde şüpheli paketler görüldüğünde derhal bomba ekiplerinin çağrılması talimatını verdi.

Öte yandan patlama sonrası polisin düzenlediği operasyonlara 6 polis helikopteri de havadan destek veriyor.

SÖZDE EYLEMSİZLİĞİN SON GÜNÜ

Patlamanın PKK'nın daha önce açıkladığı "eylemsizlik" kararının bittiği güne denk gelmesi ise dikkat çekti.

ÜÇÜNCÜ CANLI BOMBALI SALDIRI

Bu sabah düzenlenen saldırı son 11 yılda Taksim Meydanı'nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırısı oldu.

Taksim Meydanı'nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı.

Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eyül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2'si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı.


Hürriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)