Kürkçü'den Kızıldere'ye selam


1972'de öldürülen 10 arkadaşının anısına 10 karanfilin yer aldığı broşuyla yemin etti.

TBMM açılışına hapishanedeki milletvekilleri ve “hapishane görmüş” milletvekilleri damgasını vurdu. 1991 yılında Kürtçe yemin ederek büyük bir krize yol açtığı ve 1994 yılında gözaltına alındığı Meclis’e 17 yıl sonra dönen Leyla Zana, simsiyah giysilerle kürsüye çıkıp “vukuatsız” yemin etti. Dev-Genç’in son genel başkanı, Kızıldere’den sağ kurtulan tek kişi olan ve 14 yıl cezaevinde yatan Ertuğrul Kürkçü, yemin ederken Kızıldere’de öldürülen Mahir Çayan ve diğer arkadaşlarını yakasındaki on karanfilli broşla selamladı. 8 tutuklu milletvekili ise Meclis’in açılışını demir parmaklıklar arkasında televizyondan izledi.

TBMM’nin açılışı “vukuatsız” gerçekleşti. Tarihi oturumdan bazı notlar şöyle:

• Masalarda milletvekilleri kırmızı jarbera çiçeğinin yer aldığı çiçek buketleri karşıladı.

• BDP’lilerin sayısı bu dönem 30’un üzerine çıkınca kendilerine genel kurulda ayrılan 20 kişilik grup sırasına sığmadı. BDP’lilerin bir bölümü MHP grubunun arka sıralarında kendilerine ayrılan yerlere oturmak zorunda kaldı.

• Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları tam kadro salondaydı, Gül’ü dinledikten sonra ayrıldılar. Yemin törenini izlemediler.

• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, salona geldiğinde CHP’de bir iki milletvekili dışında tüm milletvekilleri kendisini ayakta karşıladı. Gül’ün konuşmasından sonra AKP, MHP ve BDP’liler ayağa kalkarak alkışladı. CHP’liler ise ayağa kalkıp alkışlamadılar. EMEP Milletvekili Levent Tüzel de ayağa kalkmadı.

• Gül, “Hukuk siyasi üstünlük mücadelesinin bir aracı da değildir” deyince, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay kendisini alkışladı. AKP’liler de Cumhurbaşkanı Gül’ün terörle ilgili mesajlarını alkışladı.

• Meclis’e ilk kez gelen Ertuğrul Kürkçü, sadece kendisinin sağ çıktığı Kızıldere’de yaşamını yitiren 10 devrimci arkadaşını sembolize eden 10 karanfilin yer aldığı broşuyla dikkat çekti. Kürkçü, “Kızıldere’de katledilen 10 arkadaşımızın anısını taşıyoruz” dedi. Kürkçü, kürsüye çıkıp yemin ettikten sonra da elini kalbinin üzerine koyarak arkadaşlarını selamladı.

• BDP’lilerin içeriğine katılmadıkları milletvekili yeminini “kerhen” okudukları çok belirgindi. Birçok milletvekili cılız bir sesle yemini okurken hiçbir BDP’linin yemin eden arkadaşlarını alkışlamaması dikkati çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, BDP’lilerin yemini izlemedi.

• TBMM sessiz sedasız, olaysız ve resepsiyonsuz açıldı. Yemin krizi 27 dakikada bitti. BDP’liler hiç teklemeden yemini okudu.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)