Sayın TBMM Başkanı, görevinizi yapın ve Leyla Zana'yı Türk Milleti huzuruna çıkartın!

Halen yürürlükte olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 81 nci maddesinde, TBMM üyelerinin göreve başlarken ne şekilde and içmeleri gerektiği açıklanmış olup üyelerin edecekleri “yemin metni” de yer almaktadır. Bu hükümlere göre TBMM’nin her üyesi, “Büyük Türk Milleti önünde” yemin etmekle zorunludur.

Anayasamızın amir hükmü bu olmasına karşın, 01 Ekim 2011 günü, TBMM’nde yapılan Milletvekili yemin töreninde, Leyla Zana isimli vekil, anayasamıza aykırı bir şekilde “Türkiye Milleti önünde” diyerek yeminini yapmış olduğu tarafımızdan derin bir üzüntü ile izlenmiştir. Üstelik, TBMM üyelerinin “yemin etme” işlemini yürütmekle sorumlu olan TBMM Başkanlığı da bu duruma seyirci kalmış ve yapılan bu anayasaya aykırı yemini geçerli saymıştır. Hukuken, vicdanen ve ahlaken bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu durumu şiddetle kınıyoruz.

Unutulmasın ki Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, başlangıç bölümünde açıklandığı üzere, “TÜRK MİLLETİ TARAFINDAN, demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi” olunmuştur. Dolayısıyla anayasanın hâkimi ve koruyucusu Türk Milleti’dir, TBMM üyeleri de “Türk Milleti adına” Yüce Meclis çatısında görev yapmaktadır. Her şeyden önce anayasamızın hiçbir hükmünde, “Türkiye” adında bir milletin varlığından bahsedilmez, aksine ilgili her bölümde “Türk Milleti” adı, şan ve şerefle yan yana getirilerek anılır.

Hal böyle iken “Büyük Türk Milleti huzurunda” demek yerine “Türkiye” kavramı kullanarak Türk ulusunu yok sayan Leyla Zana’yı kınıyoruz. Yukarıda açıklanan anayasal hükümler çerçevesinde, Leyla Zana isimli vekilin anayasamıza aykırı bir şekilde yaptığı yemini kabul etmiyoruz ve kullandığı “Türkiye Milleti” kavramını da şiddetle protesto ediyoruz. Kendilerini “Yüce Meclis”in önünde ve “Büyük Türk Milleti’nin huzurunda” yemin etmeye davet ediyoruz.

TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’in Türk Milleti gözü önünde meydana gelen bu anayasa ihlaline derhal müdahale etmesini ve anılan vekili Türk Milleti huzurunda yemin etmeye davet etmesini bekliyoruz.

Kamuoyuna Duyurulur

Erdal Sarızeybek

PROTESTO MEKTUBU GÖNDERMEK İÇİN:

Abdullah GÜL Cumhurbaşkanı Tel : 0 (312) 470 23 08 – Faks : 0 (312) 470 13 16
E-posta : cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr
Cemil ÇİÇEK TBMM Başkanı Telefon: 0 312 420 51 51(10 Hat), Faks: 0 312 420 51 65

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)