Ata’ya önce saldır, sonra özür dile!..

Atatürk’e açıktan saldırılar giderek artarken, usta gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun Karadeniz TV’de canlı yayınlanan programı Ceviz Kabuğu’nda da ilginç bir olay yaşandı. Kurbanla ilgili konuşmak için gelen Prof. İlhami Güler, “Atatürk’ün kültür devrimleri cinayettir” dedi. Hulki Cevizoğlu’nun tepkisi üzerine sözlerini geri almak zorunda kalan Güler, ifadesini yumuşattı.

Ata’nın kültür devrimine dil uzatan profesöre öfke
Ceviz Kabuğu’nda “Atatürk’ün kültür devrimleri cinayettir” diyen Prof. Dr. İlhami Güler, tepki üzerine sözlerini geri almak zorunda kaldı.
Hulki Cevizoğlu’nun Karadeniz TV (KRT) Ankara stüdyosunda canlı olarak hazırlayıp sunduğu Ceviz Kabuğu’nda bu hafta Atatürk’ün kütltür devrimi ve kurban ibadetinin ayrıntıları konuşuldu. Programın konukları iki “kelam” uzmanı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Saim Yeprem ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Güler’di. Prof. Dr. İlhami Güler, Atatürk’ün yaptığı kültür devriminin bir cinayet olduğunu söyledi.
Tartışmanın devamında bu sözünü çok yüksek bir ifade olduğunu söyleyerek geri alan Güler şunları söyledi: “Bir toplum tarafından oluşturulan kimliğin bir kişi ya da grup tarafından ’biz bunu uygun görmüyoruz, bundan sonra bu olacak’demesini doğru bulmuyorum. Kültür devrimi cinayettir. Kurtuluş Savaşı’ndaki çabasını takdirle karşılarım ama sonrasında kültür devrimlerini onaylamıyorum... Fransız devrimini taklit etti Mustafa Kemal. Ben bunu yanlış buluyorum. Abdulhamid dönemindeki gibi devam etseydi\’85 Toplumun kültür kodlarına etki etmeden yapmıştır Abdulhamid bunu. Atatürk’ü totem haline getiren ve deccal ilan eden iki mantık var. İkisi de yanlış.”

Kültürsüz hocalar yetişti
Hulki Cevizoğlu Mustafa Kemal’e yönelen bu haksız eleştiriye şiddetle karşı çıktı. Mustafa Kemal’in kendisine gelen devrim teklifini halkla devrim yapacağım diye reddettiğini hatırlatan Cevizoğlu, şöyle konuştu: “Atatürk putlaştırıldıysa bunda onun suçu ne? Bu ülkede anamızın babamızın belli olmayacağı bir işgal yaratılmış. Adamcağız bizi bundan kurtarmış. Bunu yapanların kıçlarına tekmeyi vurdu attı. Atatürk dil devrimi yapmadan önce Osmanlı’da sokaktaki adam kültürde arşı alada mıydı? Kitaplarım da var. Atatürk’e ’Darbe yapalım’diye geliyorlar. ’Hayır’, diyor Atatürk ’Halkla yapacağım.’Halkı arkasına almış, Cumhuriyeti ilan etmiş. ’En büyük eserim Cumhuriyettir’diyor. Cumhuriyetin temelinin kültür olduğunu söylüyor. Ama kültürsüz bir millet ve hocalar yetişti. Atatürk’ü eleştirmek, böyle sözler söylemek moda mı oldu? Kızılderililerinin meydana bağladığı totem vardır ya... Asıl sizler öyle bir toteme Atatürk’ü bağlamış ok atıyorsunuz. Bu ülkede Atatürk’ün anasına bile küfredildi. Nasıl totemdir bu? Annesine küfredildi, kimsenin gıkı çıkmadı. Siz profesörsünüz ama Atatürk’ü okumamışsınız. Atatürk’ün hangi devrimi Türkiye’de travma yaratmıştır. Atatürk şunu yapmıştır da 50 sene geriye gitmiştir diye hangi konuda diyebilirsiniz. Atatürk olmasaydı hangi konuda 50 sene ileride olacaktık?”

Osmanlı yetiştirdi
Prof. Dr. Saim Yeprem Atatürk hakkındaki görüşlerini açıkça ifade etmekten çekindi. Ancak Atatürk’ün eleştirilebilmesi gerektiğini de şöyle ifade etti: “Atatürk, nasıl ki içince bulunduğu durumda otoriteyi eleştirmişse onun yaptıkları da eleştirilebilmelidir. Atatürk, Osmanlının yetiştirdiği büyük şahsiyetlerden biridir. Önder olup, başarlı sonuçlar almış, başarılı bir şahsiyet bunda şüphe yok. Kültürel devrim konusunda o gün doğru olduğuna karar verdiği kararları uygulamıştır. Zaman geçince tartışılmalıdır. Tartışılamazlık yanlış.” Stüdyodaki seyirciler ise Atatürk’ü kültürel katil gibi gösteren Prof. İlhami Güler’e büyük tepki gösterince, Güler cinayet sözünü geri aldı ancak fikrenden vazgeçmediğini başka biçimde ifade etti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)