BAE İran saldırısına hazırlık yapıyor


Birleşik Arap Emirlikleri Hürmüz Boğazı’nı devre dışı bırakan bir petrol boru hattının yapımını tamamladı. Hattın İran’a yönelik olası bir saldırıda Batı’ya petrol sevkiyatının kesintiye uğramamasını sağlamak üzere yapıldığı belirtiliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Basra Körfezi ile Umman Körfezi’ni birbirine bağlayan stratejik bir suyolu olan Hürmüz Boğazı’nı devre dışı bırakan bir petrol boru hattının yapımını tamamladı. Reuters’in konuyla ilgili haberinde boru hattının İran’a yönelik olası bir askeri müdahalede BAE petrolünün Batı’ya kesintisiz bir biçimde akışını devam ettirmek üzere açıldığı belirtildi.

Son dönemde ABD’den, aralarında “sığınak delen bombalar” ya da müşterek doğrudan taarruz mühimmatı da olan büyük miktarda silah ithal etmesiyle gündeme gelen BAE, bu kez petrol sevkiyatı konusunda attığı bu adımla İran’a yönelik bir saldırıda stratejik bir rol oynayacağının işaretini vermiş oldu.

480 kilometre uzunluğundaki Abu Dabi Ham Petrol Boru Hattı’nın (ADCOP) günlük 2,5 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip olduğu ve projenin tamamlanmış bulunduğu ifade ediliyor. Boru hattı Umman Körfezi’nde bulunan Fujayra terminalinden gerçekleştirilen petrol sevkiyatının Hürmüz Boğazı’na uğramaksızın yapılmasını mümkün kılacak.

Reuters’in görüşüne başvurduğu, ismini vermeyen bir sektör uzmanı, “İran’a yönelik saldırıyla ilgili gürültü arttıkça boru hattının devreye sokulması konusu daha fazla aciliyet kazandı” diyor. Uzman sözlerini “Aralık sonunda boru hattından, başlangıçta günlük 1 milyon varil, daha sonra ise 2 milyon varil olacak şekilde petrol akışı başlayabilir” diye sürdürüyor.

ABD’nin savaş gemilerinin sürekli devriye gezdiği ve günlük 15,5 milyon varil ham petrolün taşındığı Hürmüz Boğazı’ndan geçmeyen ADCOP boru hattının inşaatını ise Çin Petrol Mühendisliği ve İnşaat Şirketi’nin gerçekleştirdiği bildiriliyor. Çinli şirketin 2016 ortasına kadar Fujayra’da bir petrol rafinerisi kuracağı da aktarılan bilgiler arasında.

Yeterince büyük değil ama…

Reuters’in görüşüne başvurduğu sektör uzmanı ADCOP için “henüz Körfez’deki Arap ülkelerinin ham petrolünü taşıyacak kadar büyük değil, ama BAE petrolünün büyük bölümünü taşımak için yeterli” diyor.

Başlangıçta ADCOP boru hattının Abu Dabi Kıyıberisi Petrol İşletmeleri (ADCO) tarafından işletileceği aktarılırken, söz konusu şirketin hisselerinin yüzde 60’ının BAE devletine ait Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’ne, yüzde 40’ının ise BP, Shell, Total, Exxon Mobil ve Partex Petrol ve Gaz Şirketi’ne ait olduğu biliniyor.

(soL – Dış Haberler)
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)