Bilal Çetin yazdı:"Dersim hesaplaşmasından ne çıkacak?"

Sanırsınız ki gündem kıtlığı var da yeni polemik konuları arıyor siyasi parti liderleri. Ülkede her şey güllük gülistanlık, tartışacak mesele kalmamış, o yüzden tarih sayfalarını karıştırıyorlar.

Ve 75 yıl önceki olay tartışma gündeminin ilk sırasına oturtuluyor.

Dersim elbette tartışılabilir. Tartışılıyor da zaten. Bu tartışmayı 70 yıldır yapıyor Türkiye. Ama siyaset en üst düzeyde ilk defa müdahil oluyor tartışmaya.

İlk defa Başbakan tartışmada taraf oluyor. Son günlerde iktidarla anamuhalefet partisi CHP arasındaki Dersim polemiği giderek sertleşiyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Dersim tartışması üzerinden birbirlerine çok ağır ifadelerle yükleniyorlar.

Özellikle de Kılıçdaroğlu’nun “Başbakan’ın zihin haritası Ermeni diasporasının zihin haritasıyla aynıdır” demesi Erdoğan açısından kolay hazmedilebilecek bir cümle değil.

Başbakan Erdoğan dün Dersim’le ilgili özet konuştu. Asıl bugünkü il başkanları toplantısında önemli açıklamalar yapacağını belirtti. Muhtemelen bugün hem Kılıçdaroğlu’nun “Ermeni diasporası” benzetmesine çok ağır bir yanıt verecek hem de tartışmayı bir adım daha ileri götürecek bazı arşiv bilgileri aktaracak.

Ardından Kılıçdaroğlu yeniden yanıt verecek. Belki bu arada tartışmaya başkaları da müdahil olacak.

Peki bu tartışma Türkiye’ye ne kazandıracak?

Dahası Tayyip Erdoğan’a ve partisine ne kazandıracak?

Erdoğan’ın Dersim polemiğini diri tutmasındaki amacı belli: CHP’nin içini karıştırmak ve kamuoyu nezdinde yıpratmak. Dersim faciasının faturasını CHP’ye kesmek...

Başbakan, Dersim polemiğinden belki de galip çıkabilir, CHP’yi kamuoyunun belli bir kesiminin gözünde itibarsızlaştırabilir.

Ama acaba Dersim faciasının, Dersim katliamının sorumlusu bugünkü CHP midir?

Hayır, değildir.

Dersim’e eğer sorumlu aranıyorsa sorumlu cumhuriyet rejimidir. Cumhuriyetin kuruluş felsefesidir. Kişisel sorumluları arayacak olursanız en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü, Celal Bayar’ı, Mareşal Fevzi Çakmak’ı bulursunuz.

Ne yapacak Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyetin kuruluş felsefesi yanlıştır” mı diyecek? Ya da “Bu trajedinin, bu katliamın sorumlusu Atatürk ve yakın arkadaşlarıdır” mı diyecek?

Elbette öyle demeyecek.

“Sorumlu CHP zihniyetidir, İsmet İnönü’dür” deyip CHP’yi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu bu zeminde sıkıştırmaya çalışacak gibi gözüküyor.

Bu arada Erdoğan’ın İstanbul’daki havaalanından Sabiha Gökçen isminin silinmesine onay vermesi zayıf ihtimal. Çünkü o yol açılırsa Atatürk, İnönü ve Bayar adları verilen tesis cadde ve bulvarların da gündeme gelme ihtimali var.

Oysa meseleyi hiç oralara getirmeseler. İşin aslını tarihçilere bıraksalar ve yeniden kanatılan yaraları daha fazla kanatmadan yapıcı bazı adımlar atabilseler.

Örneğin o katliam sırasında kaybolanların akıbetleri araştırılıp, mezar yerleri tesbit edilebilse...

Ama pek öyle olmayacağı anlaşılıyor...

Bilal Çetin
Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)