Bir 'alo' 26 bin kişiyi sigortalı yaptı

Alo 170, sigortasız çalıştırılan binlerce işçinin umudu oldu. Türkiye’nin her yerinden Alo 170’e yapılan ihbarlar sayesinde 26 bin kişi sigortalı olmayı başardı.

Çalışanların yüzde 43’ünün kayıt dışı çalıştırıldığı Türkiye’de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2008 yılında hizmete açtığı Alo 170 hattı sigortasız işçilerin umudu oldu. Bu hatta gelen şikayetlerin değerlendirilmesi sonucu 25 bin 857 kişinin sigortasız çalıştırıldığı; 2 bin 136 işyerinin de ‘kaçak’ olduğu tespit edildi.

7 gün 24 saat aranabilen Alo 170, en fazla üç çalışta bir görevliye ulaşma imkanı tanıyor. Bu hatta ihbarların yanı sıra sosyal güvenlik, işsizlik sigortası gibi konularda soru ve öneriler yöneltilebiliyor. İlk arayışta yanıtlanamayan sorulara, ilgili kuruluşlarla görüşülerek 72 saat içinde yanıt veriliyor.

KAPSAMLI İHALE YASAĞI GELİYOR

Hükümet, kayıt dışılıkla mücadele için 2012 yılında yeni yöntemler uygulamaya sokacak. Buna göre kaçak işçi çalıştıran işletmeler, kamu ihalelerine alınmayacak. Bunun için Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptanan işveren ihalelere 5 yıl süreyle giremeyecek. Eğer kayıt dışı çalıştıran tüzel kişi ise bu durumda şirketin ortakları ile onların ortak olduğu diğer şirketler de kamu ihalelerine beş yıl süreyle giremeyecek.


Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)