Birgül Ayman Güler,''Türk devrimi tepeden inme değildir''

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ''Türk devrimi tepeden inme değildir, tarihi tekamül yasasının gereğidir'' dedi.

CHP İzmir İl Başkanlığınca düzenlenen, ''Atatürk'ü Anlamak'' konulu panelde konuşan Güler, Türkiye'de laikliğin ''Halk için halka rağmen'' anlayışıyla zorla benimsetilmediğini söyledi.

Güler, laiklik arayışının 1. Meşrutiyet döneminde başladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
''Türk devrimi tepeden inme değildir, tarihi tekamül yasasının gereğidir. 'Kadınlar haklarını istemedi, Atatürk verdi' ifadesi doğru değil. Eğer kadınlar Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda yer almasaydı, erkekler kadar mücadeleye destek vermeseydi, seçme ve seçilme hakkını vermek kimsenin aklına gelmeyebilirdi. Şimdi hangi tepeden inme kadın haklarından bahsediliyor? Devrim, iç dinamiklerle gelişmiştir ve özü cumhuriyettir. Türk devrimi jakobendir ama jakobenlik hiç de kötü bir şey değildir. Ulusal devlet kurulmuştur ve devlet-yurttaş, vatandaş kavramları üzerinde yükselmiştir.''

Yeni anayasa tartışmaları ile ''Türk vatandaşı'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı'' kavramlarının gündeme geldiğini dile getiren Birgül Ayman Güler, şunları kaydetti:
''Türk vatandaşı, 'devlet vatandaş arasında ayrımcılık yapmaz, yapılmasına izin vermez'. 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' demek ise azınlıklar sisteminin devlet sistemi haline gelmesi demektir. 'Türk vatandaşı' ve 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' arasında iki ayrı gezegende yaşamak kadar fark vardır. Ben özgürleşmek isteyen biriysem o zaman Türk vatandaşı ve ulus devlet anlayışının dönemi geçmemiştir. Ben Boşnak elbisemin içinde yaşamak istemiyorum. Etnik kimliklere saygım sonsuz ama etnik kimliğimin, hele inanç kimliğimin içinde sıkışmak hiç istemiyorum.''

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)