CHP'li Güneş,"Dünyadaki tutuklu vekillerin yüzde 10'u Türkiye'de"


CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, dünyadaki tutuklu parlamenterlerden yüzde 10'nun Türkiye'de olduğunu belirterek, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'den konuya ilişkin kayıtları istedi.

TBMM Başkanı Çiçek'e bir mektup gönderen Güneş, TBMM heyetiyle beraber 15-20 Ekim 2011 tarihleri arasında Parlamentolar Arası Birlik(PAB) Genel Kurulu'na katıldığını belirterek şunları söyledi:

"Bu toplantıda birliğin İnsan Hakları yetkilisi Rogier Huizenga ve Sosyalist Grup lideri olan Belçikalı Milletvekili, aynı zamanda birlik içinde parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi Başkanı olan Dr. Philippe Mahoux ile görüşme olanağı buldum. Her ikisi de Türkiye'de tutuklu bulunan milletvekilleri konusuyla ilgilendiklerini ve bu konuda Türkiye ile ilinti halinde olduklarını belirttiler.

Malum, PAB'ın üye sayısı 159 ülke olmakla birlikte birlik dünyada 40 bine yakın parlamenteri temsil etmekte ve parlamenter demokrasinin gelişmesi için siyasi özgürlük, adil temsil gibi konularla ilgili çalışmalar yapmaktadır. Dünyada şu ana 92 parlamenter farklı nedenlerle tutukludur. Bunun 8'inin yani neredeyse 10'da 1'i Türkiyede olması ise Türkiye'de parlamenter demokrasi açısından üzücü bir durumdur."

PAB'ın üyesi olarak birlik adına başlatılan bu soruşturma konusunda Meclis ile yapılan yazışma ve görüşmeleri isteyen Güneş, yazısına en kısa sürede resmi kanaldan cevap da istedi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)