Eğitim-Sen:"Adalet duygusunu incitmiş, vicdanları yaralamıştır"


Eğitim-Sen: "N.Ç. davasında Yargıtay kararı adalet duygusunu incitmiş, vicdanları yaralamıştır"
Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, Mardin’de 13 yaşındaki N.Ç’nin tecavüze uğramasıyla ilgili davada "N.Ç.’nin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu" yönündeki kararı eleştirerek, "N.Ç. davasında Yargıtay kararı adalet duygusunu incitmiş, vicdanları yaralamıştır" dedi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Yargıtay’ın 32 sanıklı davada "N.Ç’nin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu" yönünde karar verdiğini hatırlattı. Bu kararla sanıklara en az 10 yıl ceza verilmesi gereken tecavüz suçundan değil, en az 5 yıl ceza öngören "15 yaşından küçük biriyle rızasıyla birlikte olmak" suçundan ceza verildiğini belirten Yılmaz, kararın hem insan hakları hem de çocuk hakları açısından utanç verici olduğunu vurguladı.

-"TCK’NIN 103. MADDESİNE AYKIRI"-
Yılmaz, Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin bu davada bir çocuğun olduğunu görmezden gelip, devletin askerlerini, memurlarını, korucularını kurtarmak adına verdiği kararın TCK’nın 103. maddesi(çocukların cinsel istismarı)ne aykırı olduğuna dikkat çekti. Yasanın, 15 yaşını tamamlamamış çocukları fiilin anlam ve sonucunu anlamayacak çocuk kategorisine soktuğunu ve bu çocuklara karşı işlenen fiilde de çocuğun rızası olup olmadığı aranmayacağını bildiren Yılmaz, şöyle devam etti: "N.Ç. tecavüze uğradığında 15 yaşından küçüktü ve mahkeme bu nedenle rıza araştırmasına hiç girmemeliydi. Yine Yargıtay ‘tecavüzcüden başka herkes suçludur’ kararını onamış ve tecavüz edenin haklarını koruyarak, tecavüze uğrayanı kadın (çocuk) olduğu için önemsememiştir.

Eğitim emekçileri olarak okullarda olmaları gereken, ailesi koruyamıyorsa bile devlet tarafından korunması zorunlu olan N.Ç ve risk altındaki çocuklarımız için daha fazla kaygı duymaya başladık. Risk altındaki çocuklarımızın cinsel taciz ve tecavüz suçları karşısında korunmasını sağlayacak önlemler bu tür kararlarla boşa çıkarılmaktadır. Yargı süreci etkili ve sonuç alıcı şekilde işlememiş, adalet duygusunu inciten, vicdanımızı yaralayan bir karara imza atılmıştır."

Milliyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)