Ender Yorgancılar'dan işsizlik uyarısı


EGE Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ekim enflasyonunun yüksek çıktığını hatırlatarak, "Umarız, artan enflasyonun beraberinde getireceği zincirleme etki işsizliği tetiklemez" dedi.
Ekim ayı enflasyon verilerinin uzun süredir karşılaşılmayan düzeyde yüksek gerçekleştiğini, enflasyonun yıllık bazda ÜFE'de yüzde 12.58, TÜFE'de yüzde 7.66 olarak açıklandığını kaydeden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, fiyat değişmelerinde mevsimsel geçişin etkilerinin belirgin olarak görüldüğünü söyledi. Sera ürünlerinin devreye girmesiyle gıda ürünlerinin ve giyim koşullarının değişmesiyle kışlık giysi fiyatlarındaki artışın dikkat çektiğini belirten Yorgancılar, ÖTV artışının enflasyon üzerindeki etkisinin çok belirgin hale geldiğini, doğalgaz ve elektrik zamlarının da enflasyonu körükleyen önemli bir faktör olduğunu söyledi. Yorgancılar, "2011 yılı enflasyon hedeflerinin tutturulması olası değildir. Ayrıca faizlerin yüksek düzeyini koruması durumunda faiz artışının getirdiği finansman maliyetlerindeki artışlar da enflasyona, özellikle ÜFE enflasyonuna yansıyacaktır" dedi.

Hükümet tarafından ekonomiyi daraltmak ve bütçe dengelerini daha da güçlendirmek için uygulanan maliye politikalarının maliyet enflasyonunu körüklediğini ifade eden Ender Yorgancılar, üretici ve satıcıların talep gerilemesini önlemek amacıyla uzun süredir maliyet artışlarını perakende fiyatlara yansıtmamaya çalıştığını söyledi.

Faiz oranlarındaki artışın iç talebi olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çeken Yorgancılar, şunları kaydetti:

"Orta vadeli ekonomik programda büyümenin özel tüketim ve yatırımlara bağlandığı dikkate alındığında Merkez Bankası'nın faiz politikası konusundaki adımları oldukça önem taşımaktadır. Tüm bu gelişmelerin önümüzdeki aylarda işsizliği tetiklememesini ümit ediyoruz. Merkez Bankası'nın Kasım 2010'dan bugüne kadar uyguladığı politikalar sonucunda bir kez daha görülmüştür ki eş zamanlı olarak hem fiyat istikrarını sağlamak hem cari açığı azaltmak hem de ekonomik büyümeyi hedeflemek oldukça güçtür. Bu konjonktürde iç piyasa için üretim yapan sanayicilerimiz maliyet hesapları yaparken ve fiyat tekliflerini hazırlarken, dış piyasa için üretim yapan sanayicilerimiz ise yükselen faizler nedeniyle sıcak para girişinin yaratacağı olası kur düşüşleri ve yerli girdi maliyetlerindeki olası artışları dikkate alarak ihracat fiyatlarını belirlemeye çalışmalıdır. Bu konuda hepimiz çok dikkatli olmalıyız."


DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)