Savaşın ayak sesleri


İktidarın Batı vesayetli komşularla sıfır sorun iddiasını taşıyan dış politikası iflas etti Türkiye ateş çemberinin içine atıldı.

Tahran
meydan
okudu
İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, kendilerine yönelecek saldırı halinde ABD’ye savaşın ve savaşçının ne demek olduğunu göstereceklerini söyledi. Vahidi, muhtemel saldırıda İsrail’in nefes bile alamayacağını ifade etti. İran, İngiltere ile ilişkileri de düşürüyor.

Osmanlı
koskoca
bir hayal
Beşşar Esad, “Türkiye’de bazılarının Osmanlı dö-neminin hayalini kurduğunu” belirterek, “Türk liderler bu rüyanın imkansız olduğunu biliyor ve bu yüzden din üzerinden bölgedeki etkilerini artırmak istiyorlar” dedi. Esad, SCUD’ları Türkiye’ye çevirdiklerini söyledi.

Şam, Arap
Birliği
kıskacında
Arap Birliği Ekonomik ve Sosyal Meclisi, Suriye’ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım uygulanması kararına vardı. Kararlar, dün Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda onaylandı. Kısa sürede uygulanacağı bildirildi.


Din üzerinden Arap
dünyasında hakimiyet
Suriye lideri Beşşar Esad, Şam’a karşı baskıyı artıran Ankara için “Türkiye, dini ajandası olan partileri sömürerek Arap dünyasındaki etkilerini artırmak istiyor” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, “Türkiye’de bazılarının Osmanlı İmparatorluğu’na dönmenin hayalini kurduğunu” söyledi. Arapça yayın yapan Arab Press’e konuşan Esad, “Türkiye’de bazıları hâlâ Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurma rüyasında... Türk liderler bu rüyanın imkansız olduğunu biliyorlar ve bu yüzden dini ajandası olan partileri sömürerek Arap dünyasındaki etkilerini artırmak istiyorlar” dedi. Suriye Devlet Başkanı kendisini destekleyenlere herhangi bir Türk sembolüne zarar vermemeleri çağrısında bulunarak, “Sizden Türk bayraklarını yakmamanızı istiyorum. Türk halkı gururlu bir millettir” diye konuştu. Açıklamalarında diğer Arap ülkelerine de mesaj gönderen Esad, “Suriye komplolara daha fazla tahammül etmeyecek” vurgusunda bulundu.

İnsan koridoru
Diğer yandan İngiliz haber ajansı Reuters, Fransa’nın Suriye’de sivillere insani yardım götürmek amacıyla önerdiği insanı koridor için en uygun başlangıç noktasının Hatay sınırı olduğunu yazdı. Hafta içinde Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye’ye sivilleri korumak amacıyla insani koridor açılması önerisinde bulunmuştu. Adı açıklanmayan bir Türk yetkili, ajansa yaptığı açıklamada, “Fransızlarla, eğer durum kontrolden çıkarsa, daha kötüleşirse ne yapılır diye birçok ihtimal üzerinde konuştuk. Elbette bazı planlarımız var fakat henüz o noktaya gelinmedi. Ne yapılacağı Suriye’de şiddetin kontrolden çıkmasına, bir darbe olmasına ya da kontrolden çıkan bir iç savaşa dönüşmesine bağlı. Senaryoyu değiştirecek birçok olasılık var” dedi. Reuters Hatay sınırının Suriye’de Sunni ve Kürt nüfusun yoğunlukta yaşadığı Halep kentine açıldığını ve buradan da insani durumun en kötü olduğu Hama, Rastan ve Humus gibi şehirlere ulaşımın kolay olacağını vurguladı.

Füzeler Türkiye’ye...
Bu arada, nükleer başlık takılabilen SCUD füzelerini Türkiye’ye çeviren Esad yönetiminin, en çok elindeki bu Rus silahlarına güvendiği iddia edildi. Yakın zamana kadar ABD ve İsrail’in korkulu rüyası olan SCUD füzeleri Irak - Türkiye sınırına Kamışlı ve Ayn Diwar’da konuşlandırılmış durumda. Suriye ordusu füzelerin dışında, Rusya’dan sonra bölgenin en fazla zırhlı aracına sahip kara birliğiyle tanınıyor.

Bakanlar
yaptırımları
onayladı
Arap Birliği, Suriye’ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım uygulanması kararını onayladı. Ekonomi ve maliye bakanları seviyesinde toplanan meclis, Suriye’deki şiddetin sona erdirilmesi ve Suriye rejimini baskı altına almayı hedefleyen kararları onaylayarak, Arap dışişleri bakanları toplantısına sunulmasına karar verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’yi temsilen katıldığı bakanlar toplantısından da yaptırımlara onay çıktı. Suriye’ye uygulanacak yaptırımların başında, bu ülkeye uçuşların durdurulması, Suriye halkının ihtiyacı olan temel gıda maddeleri ile halk için gerekli olan mallar haricinde ticari ambargo uygulanması, Suriye yönetiminin dışarda bulunan mal varlığının dondurulması, Suriye ile mali işlerin dondurulması geliyor.

“Suriye’yi terk
edin” çağrısı
Bahreyn ve Katar, vatandaşlarından Suriye’yi terk etmelerini istedi. Bahreyn ve Katar Dışişleri Bakanlıklarından yapılan yazılı açıklamalarda, şiddet ve istikrarsızlık nedeniyle Suriye’deki vatandaşlarına ülkeyi bir an önce terk etme çağrısında bulunuldu. Açıklamalarda, iki ülke vatandaşlarından Suriye’ye gitmemeleri de istendi. Birleşik Arap Emirlikleri de Suriye’deki vatandaşlarından ihtiyatlı olmalarını ve bu ülkeye seyahat etmeyi düşünenlerden yolculuklarını ertelemelerini istedi. Suudi Arabistan geçen hafta, Suriye’nin Humus kentinde bir vatandaşının öldüğünü duyurmuş ve bu ülkedeki vatandaşlarına ihtiyatlı olma çağrısında bulunmuştu.

Vahidi: Savaşın ve savaşçının
ne olduğunu göstereceğiz
İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, saldırıya uğramaları halinde ABD ve İsrail’e savaşın ne demek olduğunu göstereceklerini söyledi. İran haber ajanslarında yer alan habere göre Vahidi, Buşehr kentinde düzenlenen “Besic Haftası” etkinliğinde yaptığı konuşmada, ABD ve İsrail tehditlerini değerlendirdi. Vahidi, tehditlerini hayata geçirmeden önce ABD’den ne zamana kadar savaşabileceğini ve batırılacak gemilerinin hesabını yapmasını istedi. “ABD, Afganistan ve Irak’ta savaştığını sanmasın. Irak’ta Saddam geri çekildi, Afganistan’da ise kimse yoktu ki savaşsın” diyen Vahidi, bu ülkenin Vietnam’da ne hale düştüğünü herkesin gördüğünü söyledi. ABD ve müttefiklerinden İran’ın çok güçlü olduğunu bilmelerini isteyen Vahidi, “ABD’ye savaşın ve savaşçının ne olduğunu göstereceğiz” ifadesini kullandı. ABD’nin, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri 60 yılda 100 kadar askeri operasyon yaptığını, ancak bunların hiçbirinde savaşmadığını belirten Vahidi, “iman ve inançla donanımlı İran’ın diğerlerinden farklı olduğunu” savundu. Vahidi, İsrail’in saldırı tehditleriyle ilgili olarak da “Siyonist rejim ne diye İran’ı tehdit ediyor; ne kadar füzeyle kendisini hazırlamış, 10, 20, 50, 100, 150 bin füze yoksa daha fazlası için mi?” diye konuştu.

İran, İngiltere ile
bağları koparıyor
İran Meclisi, İngiltere ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesini öngören tasarıyı ana hatlarıyla kabul etti. İngiltere ile diplomatik ilişkileri maslahatgüzarlık seviyesine düşürmeyi öngören tasarıyı dün görüşen Meclis, oy çokluğuyla bu yönde karar verdi. 290 sandalyeli İran Meclisi’nde yapılan oylamada hazır bulunan 206 milletvekilinden 12’si oylamaya katılmazken, 179 milletvekili tasarı lehinde oy kullandı. Sadece 4 milletvekilinin tasarıya “hayır” dediği oylamada 11 milletvekili de çekimser kaldı. Hükümetin de karşı çıktığı, İngiltere ile ilişkilerin tamamen kesilmesi önerisi ise kabul edilmedi. Bunun için yapılan oylamada 64 milletvekili ilişkilerin tamamen kesilmesine karşı çıkarken, 49 milletvekili tasarı lehinde oy kullandı.

Büyükelçiye sınır dışı
Kabul edilen tasarıya göre, İngiltere ile ekonomik ve ticari ilişkiler de en az seviyeye düşürülecek. Meclisin kararında, İngiltere’nin yaptırımlar listesine İran Merkez Bankası’nı ekleme girişimi ile bu ülkenin “düşmanca” siyasetlerinin etkili olduğu belirtiliyor. İran Meclisi’nin aldığı karara göre, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi iki hafta içinde sınır dışı edilecek.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)