Son yılların en büyük arkeolojik soygunu


O HAYRAN OLUNAN BATI HIRSIZLIĞI SAYESİNDE ZENGİN…LİBYA’DA Son yılların en büyük arkeolojik soygunu

Bingazi Hazinesi çalındı

Muammer Kaddafi iktidarının ardından yeni bir düzene geçmeye çalışan Libya, arkeoloji tarihinin en büyük hırsızlıklarından birine sahne oldu.
Bingazi Ticaret Bankası’nda yer alan ve “Bingazi Hazinesi” olarak bilinen, 8 bin parçalık koleksiyon çalındı. Antik sikkeler, mücevherler ve heykellerden oluşan koleksiyonu çalan hırsızlar, beton tavanını delerek bankaya girdi. Şehrin tarihi eserler yöneticisi Yussuf bin Nasr, soygunu bir ‘felaket” olarak nitelendirirken, bu koleksiyonun çalınmasıyla birlikte tarihlerinin bir parçasının da çalınmış olduğunu belirtti.
Polislerin hırsızların peşine düştüğünü söyleyen Bin Nasr, koleksiyondan bazı parçaların yurtdışına kaçırılmaya başlanmış olabileceğini söyledi. İngiliz arkeolog Paul Bennett ise “Bu soygun, şimdiye kadar duyduğum en büyük soygundur” dedi ve çalınan eserlerin bir kısmının pazar yerlerine düşmüş olabileceğini söyledi. Çalınan koleksiyondaki parçaların bir bölümünün tarihinin Büyük İskender zamanına uzandığı belirtiliyor. Koleksiyonda, ender görülen altın ve gümüş kabartmalı sikkeler, hat sanatı örnekleri ve Kuran’dan ayetler de yer aldığı açıklandı. 20. yüzyıl boyunca birkaç kez el değiştirmiş olan koleksiyon, II. Dünya Savaşı sırasında İtalyanların elinde bulunuyordu.

İlk kurşun
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)