Üniversitelilere 'özgür alan'

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ), Isparta Emniyet Müdürlüğü ve Rektörlüğün işbirliğiyle, öğrencilerin kendilerini ifade edebilmelerine imkan tanıyan ’özgür alan’ oluşturuldu.

Yaklaşık 50 bin öğrencinin eğitim gördüğü SDÜ’de, İl Emniyet Müdürlüğü ve Rektörlük işbirliğiyle ’özgür alan’ modeli oluşturuldu. Model kapsamında, Doğu Kampusü’nde özgürlük alanı ayrıldı. Bu alanda kurulacak kürsüden isteyen her öğrenci düşüncelerini aktarabilecek. Model, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, ’özgür alan’da öğrencilerle buluştu. Üniversitelerde özgürlüğün olmasını ve öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. İbicioğlu, "Bu olmasaydı belki tekerleği hala bulamayacak, ilkel hayatta yaşıyor olacaktık. Farklı düşüncelerin ortaya konması insanlığa katkı sağlar. SDÜ’de özgürlüğü insanların kendilerini ifade edebilmesi, muasır medeniyet seviyesine ulaşmanın yegane zemini olarak görüyoruz" dedi.
Her insanın yönetime katılma anlamında bir şeyler söylemesi gerektiğini kaydeden Prof.Dr. İbicioğlu, "Farklılıkları konuşalım, özgür olalım ama lütfen bir başka arkadaşımıza iftira atmayalım, başkasının hukukunu çiğnemeyelim, farklı düşünüyor diye dışlamayalım. Bu özgür konuşma platformu projesinde katılımcılara büyük görevler düşüyor. Bunu da siz öğrenciler sağlayacak ve dünyaya örnek olacaksınız. Birçok alanda olduğu gibi bu konuda da akademik liderlik yapacağız" diye konuştu.

MODELİ KÜLTÜRÜMÜZDEN ALIYORUZ
Bu modelin Avrupa ve Amerika’dan değil, kendi kültürümüzden esinlenerek oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. İbicioğlu, bu konuda ne İngiltere ne ABD’den ders almayacaklarını söyledi. Türkiye’de fikir ve inanç hürriyetinin temel hak ve özgürlükler arasında yer aldığına değinen Prof. Dr. İbicioğlu, "Biz kendi kültürümüzden besleniyoruz. Kimseyi taklit etmiyoruz. Artık Türkiye’de özgürlüklerin ne denli önemli olduğu biliniyor. Özgürlüğün olmadığı yerde ekonomik gelişme ve bilimden söz edilemez" dedi.

NE KADAR ÇOK GÜVENLİK O KADAR ÇOK ÖZGÜRLÜK
Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan da Isparta’da ne kadar güvenlik sağlanırsa özgürlüğün o derece sağlıklı olacağını gösterdiklerini kaydetti. Gürkan, "Öğrenci arkadaşlarımız kendilerini rahatça ifade edebiliyor. Bizim ’olabilir mi’ diye tereddütle yaklaştığımız birçok konuda, üniversite bizimle aynı heyecanı paylaştı. Farklı düşüncelere saygı duyarak bu platformun model olmasını istiyoruz" dedi.

İSTEYEN AŞKINI HAYKIRACAK
Türkiye Ulusal Öğrenci Konseyi Gençlik Çalışmaları Komisyonu Başkanı SDÜ öğrencisi Feyzullah Tecelli de "Bu modelleme İngiltere’deki ’Hyde Park’ gibi bir modelleme. Üniversitemizde ilk kez böyle bir çalışma olacak. Birkaç üniversitede uygulamaya çalışıldı. Genelde kampüs alanı dışında oldu. Ama SDÜ’de merkez yerleşke içinde öğrencilerin yoğun olarak zaman geçirdiği bölgede oluşturulması önem arzediyor. Bundan sonra daha önemlisi, bu alanın daha etkin şekilde kullanılması. Burada sadece siyasi gruplar değil, isteyen sevdiğine aşkını da ifade edebilecek" diye konuştu.

Milliyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)