Balbay, 'Gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılanıyoruz'


CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay "Hassas bir dönemden geçiyoruz. İçeride 96 gazeteci tutuklu. Savcının bizi, terörün bir parçası haline getirmemesini rica ediyorum. Gazeteciler, gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılanıyor" diye konuştu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesindeki küçük duruşma salonunda görülen davanın 149. duruşması yapıldı. Dünkü oturumu açan Başkan Hasan Hüseyin Özese, 9 Ocak salı günü savunması tamamlanan ve bugün çapraz sorgusu yapılacak olan CHP Ankara Milletvekili sanık Sinan Aygün’ün “Meclis çalışmaları nedeniyle” mazeret dilekçesi gönderdiğini açıkladı.

İkinci iddianamedeki sıraya göre tutuksuz sanık emekli Tuğamiral İlker Güven kürsüye alındı. Güven’in çapraz sorgusu sırasında söz alan Mustafa Balbay, “Savcı Pekgüzel sorularıyla benim adımı yeniden ortaya attı” dedi. 23 Mayıs 2003 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde “Genç Subaylar Rahatsız” başlıklı habere ilişkin bir kez daha açıklama yapan Balbay şöyle konuştu:
“Ben ‘Genç Subaylar rahatsız’ haberinde Başbakan- Genelkurmay Başkanı görüşmesini yazmıştım. Geçen hafta 4 gazeteci Genelkurmay Başkanı ile görüştü ve Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasını ayrı ayrı yazdılar. Geçen hafta MİT müsteşarı basın mensuplarını kabul etti.”

Balbay’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandığını söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese “Burada gazetecilik gazeteciler yargılanmıyor. İddianamedeki isnatlar belli” dedi. Balbay ise “Savcılık da ‘Balbay şu faaliyetin içinde desin’ ona göre soru sorsun” diye tepkisini dile getirdi.

İlker Güven’e çapraz sorgusu sırasında savcı Mehmet Ali Pekgüzel, davanın 1 No’lu ve tutuksuz sanığı eski Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı, Eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur ile zamandan beri tanıştıklarını sordu. İlker Güven “Ben 1978’de Milli Savunma Bakanlığı’nda Plan Personel Daire Başkanı iken Şener Paşa Asker Alma Daire Başkanı idi. 1960’da aynı tarihte subay çıkmıştık. Aynı devre ve aynı dönemde göre yapmış olmamızdan dolayı arkadaşlığımız oluştu” diye konuştu.

Özkan üzüldü

Savcı Pekgüzel’in tutuklu sanık Tuncay Özkan ile Şener Eruygur’un ilişkileri ve aralarının nasıl bozulduğu soruları üzerine Güven şunları anlattı:
“Tuncay Özkan ADD Genel Başkanı olmak istiyordu. Ben de Şener Paşa’ya ADD’nin başında asker bir kişinin olmasının uygun olmadığını söylemiştim. Şener Paşa önce istifa etti. Ama Genel Sekreteri karşı çıktı. Şener Paşa iki arada bir derede kaldı, istifasını geri aldı. Bu durum, Tuncay Özkan’ı hem üzdü, hem de kızdırdı.”

Mason Locası

Güven, Başkan Özese tarafından savcılık ifadeleri okunurken 1994-1998 yılları arasında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası üyesi olduğunu söyledi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in “Atatürkçü Düşünce Derneği ve Mason Locası’na üye olduğunuzu söylediniz. ADD’de önemli bir görevdesiniz. Bu iki dernek yapısı birbiriyle örtüşüyor mu” diye sordu.

Emekli Tuğamiral İlker Güven “Mason locaları farklı algılanıyor. Siyonist oluşumlar değildir. ADD ile tabiî ki çok farklı ilkeleri vardır. Buluştukları nokta ise sevgidir. Aralarındaki benzerlik Kanarya severler ile Fenerbahçeliler Derneği kadardır” şeklinde yanıt verdi.

Yıldız haritası

Güven’e İslam Akar ile 8 Nisan 2008 tarihinde yaptığı telefon görüşmeleri sorulduğunda İlker Güven “İslam Güven astrologtur. O dönemde Ergenekon’dan alınacağı söyleniyordu. Şener Eruygur’un yıldız haritasına bakmasını istemiştim” diye yanıt verdi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)