CHP'den iki önemli iddia: Başkan çöl safarisine gitti mi, hac yemeği Devletten mi?


CHP’li iki milletvekili iki önemli iddiada bulundu. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürünün, hacca giderken verdiği yemeğin bedelini kurumuna ödettirdiği, Konya-Meram Belediye Başkanının da, 18 arkadaşıyla belediye imkanlarıyla çöl safarisine gidip geldiği öne sürüldü. Her iki iddia, milletvekilleri tarafından soru önergesi olarak TBMM Başkanlığı’na verildi.



Kamu kuruluşlarında olup bitenleri mercek altına alan CHP, olup bitenleri gündeme taşımaya ve bunun için soru önergelerini de çeşitlendirme kararı aldı. Bunun ilk uygulaması CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart’ın soru önergeleri oldu.



“Hac yemeği parası kurumdan mı?”

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinin ekinde, “hac yemeği” olduğunu iddia ettiği 286921 numaralı adisyon fişini de ekledi. İnce, şu soruları yöneltti:

“Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz’ın, hac ibadeti içcin kutsal topraklara gittiği, Hacca gitmeden önce kurum personeline Ankara’da bir lokantada yemek verdiği ve bu yemeğin faturası karşılığında 2 bin 493 lirayı da kuruma ödettirdiği iddia edilmektedir. Bu konudaki yemek faturası iddia edildiği gibi genel müdürün hac ibadeti öncesi verdiği yemek için düzenlenmemişse, kuruma fatura edildiği iddia olunan bu yemek faturası niçin düzenlenmiştir?”



Genel Müdür Orhan Yılmaz, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine yemeği doğruladı ancak bunun hacla ilgili değil, emekliye ayrılan başmüfettişler Celal Gürbüz ve Fahri Madak onuruna verilen ve parası kurumdan karşılanan, 19 kişinin katıldığı yemek olduğunu söyledi.



Başkan ve arkadaşlarının çöl safarisi

CHP Milletvekili Atilla Kart da, Konya’nın Meram ilçesi Belediye başkanı Serdar Kalaycı ve beraberindeki 18 kişinin “turistik” olduğunu öne sürdüğü geziyi gündeme getirdi.



Kart, İçişleri Bakanına yönelttiği soruda, gezinin bakanlığın bilgisi dahilinde olup olmadığını ve gezide bulunan diğer 18 kişinin kimler olduğunun da açıklanmasını istedi. “Çöl safarisi”nin de bulunduğu gezinin belediye ile ihale ve taahhüt ilişkisi içinde olan firmaların sponsorluğuyla mı, yoksa belediye bütçesinden mi karşılandığını önergesinde belirten Kart, şunları sordu:

“Bu şartlar altında yapılan bir gezinin yasal anlamda görevi kötüye kullanma unsurları yanında , ayrıca siyasi ahlak boyutu yönünden de gerekli inceleme ve soruşturmayı yapacak mısınız? Yoksa , özel ve siyasi ilişkiler sebebiyle yine denetim görevini geçiştirecek misiniz?”



CHP’li Kart’ın soru önergesinden haberdar olan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, iddia konuları konusunda SÖZCÜ’nün sorularına cevap vermekten kaçındı.

Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)