Erdoğan, "Kanun çıkarsa acaba artık Fransa ziyareti olur mu? O da düşünülür''


Fransa Senatosu'nda bugün ele alınacak Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine ilişkin siyasilerin yorumları sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin, "Kanun çıkarsa acaba artık Fransa ziyareti olur mu? O da düşünülür'' dedi. Hükümet kanadından benzer açıklamalar geldi.

Fransız meclisinde kabul edilen ve bugün senatoda oylanacak Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine ilişkin hükümet kanadından şu yorumlar geldi:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Temennim odur ki, senato, Fransa'yı kendi değerleriyle çatışan bir ülke konumuna düşürmez. Şu anda görüştükleri konu, Fransa'nın özgürlükleri konusunda bugüne kadariddialı oldukları başlıkları inkarı haline gelmektedir. Bu bir defa düşünce özgürlüğüne tamamen ters bir tartışmadır. Sadece Mayıs ayında yapılacak seçime yönelik bir yatırımdır. Ama görüyoruz işte on binlerce kardeşimiz, soydaşımız Türkler, Paris'te bir araya geldiyse, bu geleceğe yönelik ne gibi bir yankı uyandıracağını ortaya koymaktadır. Yani bu on binler, yarın yüz binler olabilir. Çünkü yapılan insan haklarına aykırıdır. İnsan hakları evrensel beyannamesine aykırıdır. Uluslararası ilişkiler açısından Fransa-Türkiye ilişkilerine aykırıdır. Bu kadar basit siyasi hesaplar uğruna tarihçilerin vermesi gereken bir kararı, tarihçilerin alması gereken bir kararı kalkıp da burada Sarkozy'nin kendi siyasi hesapları için, anlaşılır değil. Dolayısıyla bugün alınacak karara göre bizim de vereceğimiz başka bir karar var. Böyle bir şeyde acaba artık Fransa ziyareti olur mu? O da düşünülür

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Eiffel'in etrafında bin kişi, on bin kişi ya da yüz bin kişi toplansak ve 'soykırım yoktur' desek, Fransa yargısı buna ne yapacaktır? On bin, yüz bin kişiyi mahkum edebilecek midir, hapse atabilecek midir? Kanaatim 'hayır'dır.


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Biz her zaman ifade ettik. Parlamentoların tarih yazması söz konusu olamaz. Parlamentoların bilimsel çalışma yapması da söz konusu olamaz. Fransa'da görüşülecek olan konu eğer Senato tarafından kabul edilirse bu açıkça bilimsel özgürlüğe, açıkça temel hak ve hürriyetlere, Fransa senatosunun vuracağı bir darbe olacaktır. Bir nevi Fransa'nın bugüne kadar kendi geçmişinde özgürlükler konusunda ortaya koyduğu anlayışların da inkarı anlamına gelecektir. Ben umuyorum ki Senato'dan Fransa iç politikasına dönük, Sarkozy'nin seçimlere dönük bir takım Ermeni oylarını almak için, Fransa'nın milli çıkarlarını da tehlikeye atan bu yaklaşıma Senato dur diyeceğini umut ediyorum.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Tasarının bu şekilde gündeme gelmesi, hata gündeme getirmeyi düşünmek dahi bugünkü çağın evrensel değerlerine, özüne, ruhuna aykırıdır. Bu aşamaya gelmeden önce beklerdik ki, Avrupa Birliği kurumlarının Fransa'ya Ortaçağ dogmalarını, engizisyonu hatırlatan, fikir özgürlüğünü cezalandıran bu tasarı konusunda uyarılar versin, bir tartışma başlatılsın. Ama maalesef Fransa içinde de, Avrupa'da da bu tartışma bu şekilde ele alınmadı. Bundan sonra Avrupa değerleri büyük tehdit altındadır. Her meclis kendi tarih görüşünü muhtevi kararlar alıp uygularsa Avrupa'da yeni bir engizisyon dönemi açılır. Bu tarihi görüş dışındaki kitaplar yakılmaya başlanır. Bu tarihi görüş dışındaki görüşler, ifadeler ve tarih yorumlarını dile getirenler hapse atılırlar. Bu tipik bir engizisyon anlayışıdır. Ortaçağ'da engizisyonda neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Maalesef bunu tekrar canlandırmak Fransa için ayıptır. Biz kendi tarihimize sahip çıkmayı, tarihimizle yüzleşmeyi, gerektiğinde öz eleştiri yapmayı da biliriz. Birçok vesileyle de yaptık. Ama başka milletin kendi tarihimizi yorumlayarak bir tarih yorumunu bize dikte ettirmesine de izin vermeyiz. Soğukkanlılıkla bekliyoruz, ümit ediyoruz ki Fransız Senatosu, engizisyona karşı çıkan aydınlanmasına ve değerlerine sahip çıkar. Bu, bizden çok Fransa ve Fransız Senatosu için bir çağdaşlık, özgürlük sınavıdır. Eğer bu sınavdan bugün kalırlarsa bu her şeyden önce Fransa için çok tartışılması gereken husustur.

AA

Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)