Fransa yapacağını yaptı Türkiye şimdi ne yapacak?


Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi üzerine gözler Türkiye’ye çevrildi

Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. 86’ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, “Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır” ifadesi yer alıyor. Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor. Yasanın ilk maddesinde, “soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın” suç sayılacağı belirtiliyor. Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek. Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

Şimdi sıra Sarkozy’de
Senatonun kabulünün ardından tasarı Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye gidecek. Sarkozy’nin de vakit kaybetmeden tasarıya onaylayacağı tahmin ediliyor. Ancak yasanın Fransız Anayasası’na aykırı olduğunu savunan bir grup senatör Anayasa Mahkemesi’ne gitme hazırlığında. Grup, 61 senatörün imzasıyla başvuru yapıp, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini isteyecek.
Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu karara ilk tepkisinde, “Bu çok yanlış bir karar. Bunun sorumlusu biz değiliz. Biz elimizden geleni yaptık” dedi. Burcuoğlu, “Türkiye’ye istişareler için çağrılacak mısınız” sorusuna da “Bu da seçeneklerden biri” yanıtını verdi.

Türkiye bu yaptırımları düşünüyor
Başbakan Erdoğan AKP MYK’da “Fransa’ya bir daha gitmem” sözünü biraz daha yumuşatarak, “Sarkozy bir daha seçilirse gitmeyebilirim” dedi. Toplantıda Fransa Senatosu’nun kararına karşı uluslararası bütün hukuki yolların aranması da benimsendi. Düşünülen yaptırımlar arasında ilk kararda kısa bir süreliğine geri çekilen Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi’nin bu defa kalıcı olarak daha uzun süre geri çekilmesi, Fransa’yla diplomatik ilişkilerin en az seviyeye indirilmesi, kamu ihalelerine Fransız firmalarının kesinlikle alınmaması, Türk hava sahasının Fransız askeri uçaklarına kapatılması ve Türk kara sularının Fransız askeri gemilerine kapatılması gibi seçenekler var.

YeniMesaj
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)