İnsan hakları ödülü Ahmet Şık'ın


Sosyal Demokrasi Vakfı ( SODEV) 2011 İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü'nü, yazdığı ve daha yayımlanmadan yasaklanan "000Kitap"ın yazarı tutuklu gazeteci Ahmet Şık'a verildi.

Taksim Hill Otel’de dün düzenlenen ödül törenine SODEV üyeleri ile çok sayıda aydın, yazar ve gazeteci katıldı.

Törende konuşan SODEV Başkanı Erol Kızılelma, günümüzde medyanın neredeyse bütünüyle AKP iktidarının kontrolüne girdiğini belirterek “İktidarın kontrolünde olmayanlarda ‘yarın başıma ne gelir’ korkusu içinde. Yargı bağımsızlığının da tamamen terk edildiği bu süreçte Terörle Mücadele Yasası (TMY) nedeniyle muhalif her görüş terör örgütüne hizmetle suçlanabiliyor” dedi. Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünü engelleyen TMY gibi kısıtlamalar, Özel Yetkili Mahkemeler gibi uygulamaların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Kızılelma “Olabildiğince demokratik ve özgürlükçü bir ortam ile katılımın yaratılması, yeni Anayasanın da olabildiğince demokratik ve özgürlükçü olmasının güvencesi olacaktır” diye konuştu.

Ahmet Şık’ın ödülünü, tüm tutuklu gazeteci ve yazarlar adına ödülü alan yayıncı Timur Soykan ise “Ahmet Şık cemaat hakkında bir kitap yazdı ve bundan dolayı cezaevinde. Nasıl Nazım Hikmet’i susturamadılarsa, Hrant Dink’i ve Uğur Mumcu’yu da öldürmelerine karşın susturamadılarsa Ahmet Şık’ı da susturamayacaklar” dedi. Şık’ın tüm işçilerin, emekçilerin ve Cumartesi annelerinin yanında olduğunu anımsatan Soykan “Şık, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’nin ikinci Metiniydi. Şık’a diyorlar ki ‘mücadele ettiğin karanlık güçlerle aynı taraftasın’. Ona en ağır geleni de bu” dedi. CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi de “Ödülün verilme sebebi ülkede yaşanan hukuksuzluklardır. Anayasadaki temel yaklaşımlar uygulansa, gazeteci arkadaşlarımız özgür olacaklardır” değerlendirmesini yaptı.

Tutuklu gazetecilerin isimlerinin tek tek okunduğu törende, ödüllerin verildiği sırada, Ahmet Şık’ın gazeteci arkadaşları “Dokunan yansa da dokunacağız”, “Ahmet çıkacak, yine yazacak” sloganları attı.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)