Irak’ın hainleri


ABD’nin Irak’tan çekilmesi, en çok Amerikancıları üzdü. Bu bile, ABD’nin Irak’tan “işini bitirdiği için” değil, çıkmak zorunda kaldığı için çekildiğini göstermektedir.

Washington’a mektupla yalvarıyorlar

2010 seçimlerinde Nuri El Maliki’ye karşı Washington ve Ankara’nın adayı olan eski Başbakan İyad Allavi, şimdiki Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve Irakkiye grubunun liderlerinden Rafi El İsavi üçlüsü, New York Times’da yayımlanan bir mektup yazmışlar.

Allavi-Nuceyfi-İsavi üçlüsü, baştan sona Maliki düşmanlığı içeren mektupta, Amerikalı yetkililere yalvarıyorlar; Irak’ın felaketin eşiğinde olduğunu, ülkenin Maliki’ye boyun eğdiğini, ABD askerlerinin çekilmesiyle boşluğun Iraklı askerlerce doldurulduğunu ve kendilerine baskının oluştuğunu, Maliki’ye destek veren grupların ABD karşıtı olduğunu vs. söylüyorlar.

Gücü, ABD süngüsünde görenler

Allavi-Nuceyfi-İsavi üçlüsü, müttefikleri olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’ye tutuklama kararı çıkartılmasını, Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak’ın görevden alınmasını ve Rafi El İsavi hakkında soruşturma başlatmasını, ABD’nin çıkarlarına aykırı olarak bulduklarını belirtiyorlar ama bu operasyonların Maliki’nin Washington’dan döndükten sonra başlamasını da anlayamadıklarını söylüyorlar.
Allavi-Nuceyfi-İsavi üçlüsü, bu durumun “Iraklılarda yanlış bir şekilde ABD’nin Maliki‘ye açık çek verdiği izlenimi uyandırdığını” belirtiyorlar.
Meselelerinin vatanları olmadığını ortaya koyan şu cümle ise sadece Irak halkı için değil, ABD’ye biat eden liderlerin bulunduğu diğer bölge halkları için de ibretlik olmalı: “Cesur askerleriniz tatili evde geçirmelerinden dolayı seviniyor, onlara huzur ve mutluluklar diliyoruz. Fakat Irak bir kez daha eşikte sendelerken, Amerikan liderlerinin Maliki’ye kayıtsız-şartsız destek vermelerinin Irak’ı iç savaş yoluna ittiğini anlamalarını saygıyla istiyoruz.”

Saddam Hüseyin’i yıkmak üzere ittifak kurup ABD’ye biat edenler, Washington’un zor dönemlerde kaybeden müttefikleri yerine kazanan karşıtlarıyla yakınlaşmaya çalıştığını hiç öğrenememişler anlaşılan. Tıpkı, bölgede “deliğe süpürülme” sırasının kendisine de geleceğini anlamayanlar ya da o gerçeği görmek istemeyenler gibi...

ABD’nin iktidar yapma gücü kalmadı

İşin ilginci, ABD’ye mektuplarında yalvaran ve laiklik, demokrasi, liberalizm diyen bu üçlü, Washington’da iktidar yapılmalarını istemektedirler. Peki, neye dayanarak? 2010 seçimlerinde toplam aldıkları oyun yüzde 25 olmasına... Yani, demokrasi deyip, oyların dörtte biriyle, Irak’ın hâkimi olmak istiyorlar!

İsteklerinin saçmalığından daha önemlisi, bu zavallıların, ABD’nin bu isteği karşılayacak kudrete sahip olmadığını görememeleridir...

ABD’ye yalvaran, ABD askerinden medet uman bu üçlü, bağımsız Irak’ın geleceğinde olamama ihtimaline karşı, son söz olarak şunu söylüyorlar: “ABD, başarılı bir birlik hükümeti kurulmasına yardım etmek için hızla hareket etmediği takdirde Irak’ın akıbeti bellidir.”

ABD’yi değil elbette, ABD adına Irak’ı “bölmekle” tehdit ediyorlar akıllarınca...

Artık Allavi de, bölgedeki diğer Amerikancılar da bilmeli ki, Washington’un onlara iktidar sunabileceği bir gücü yok!

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)