Mamak Askeri Cezaevi müze mi olacak?


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mamak Askeri Cezaevi'nin insan hakları müzesi olması talebi ile ilgili olarak, Yassıada Demokrasi Müzesi'nden sonra konunun değerlendirilebileceğini ifade etti.

Yılmaz, BBP Genel Başkan Yardımcısı ve ''12 Eylül Mağduru Ülkücüleri Komisyonu'' başkanı Remzi Çayır'ı makamında kabul etti.

Remzi Çayır, ''milletin iradesinin heba edilmemesi, ibreti alem olması ve cezaevlerinde yaşanan işkencelerin bilinmesi'' amacıyla Mamak Askeri Cezaevi'nin, insan hakları müzesine dönüştürülmesini istedi. Söz konusu müzeye, ihtilal döneminde işkence görenlerin kültürel katkıda bulunabileceğini belirten Çayır, ayrıca konuyla ilgili mumyalar yapılabileceğini ifade etti.

Çayır, ayrıca ''12 Eylül'den hesap sorulması'' noktasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açılmasının da çok önemli olduğunu belirterek, 4 Nisan'da tüm 12 Eylül mağdurları ile adliye önünde olacaklarını bildirdi.


Önce Yassıada

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet programında Yassıada'ya demokrasi müzesi kurulması olduğunu anımsatarak önceliğin orada olduğunu söyledi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İnşallah Yassıda, demokrasi müzesi olarak milletimizin demokratik sürecine katkıda bulanacaktır. Tabii demokrasi bugünden yarına olan bir şey değil, bir süreçtir. Siz demokrasinin her türlü kurumlarını getirseniz bile yaşayan insanlarımızın düşüncesinde yerleşmezse yine istediğiniz süreci elde edemeyiz. Dolayısıyla 74 milyonun hepsi her şeyin en iyisine layıktır. İnşallah el birliği ile hiç kimseyi bu halkanın dışında tutmadan Türkiye'yi daha iyi noktaya getirmek lazım.

Önümüzde yeni anayasa yapım süreci var. Bu süreçte herkesin kendisine ait bir şeyi orada görebilmesi lazım ve demesi lazım ki: 'Bu anayasa benim anayasam ve benim haklarımın teminatı, bu ülke benim ülkem ben de bu ülkenin bir vatandaşıyım.'
Sayın Başkanın talebi konusunda inşallah bir süreç içerisinde önce Yassıada'yı gerçekleştirdikten sonra da münasip görülen, nasipse olur diye genel ilkemizi söylüyoruz.''

AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)