Milletvekillerinin, vekillere maaş oyunu


AKP, öyle bir çalım attı ki, “emekli milletvekillerinin durumunu düzelteceğiz” diye halen TBMM’de bulunan milletvekillerine çok önemli ayrıcalıklar getiren, onları mevcut yasalardaki hükümlerden farklı kılan uygulamayı yasalaştırdı. Halen milletvekili olanlardan aynı zamanda emekliği kazanmış olanlar bundan böyle hem maaşlarını alacak hem de hiçbir kesintiye uğramadan tam emekli maaşı almaya başlayacaklar. Ancak, dikkat edilirse bu konuda hiçbir milletvekilinden itiraz yükselmiyor. Tabii her ay 19 bin lira az değil…

Halen emekli olup da milletvekili seçilemeyenler, AKP’nin bu ince taktiğinin ana malzemesi oldu. Sözde onların hakkını-hukukunu koruyormuş gibi adımlar atıldı. Oysa, asıl plan SSK, Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumundan emekliye ayrılıp da, emekli aylıkları seçilemeyen milletvekillerinin hayli gerisinde olanların durumunu düzeltmek, bir yandan da duble maaş içindi.

Çok sayıda eski milletvekili, kendileri üzerinden yürütülen yasal düzenlemelere tepkili. Bunlar bir araya gelip durumu değerlendiriyor, SÖZCÜ’nün bu konuda ortaya koyduğu tavır için teşekkürlerini iletiyorlar. Seçilemeyen ya da aday gösterilmeyen 20’ye yakın eski milletvekili, yapılanları bize gönderdikleri notta şöyle özetliyorlar:

Çift maaşçılar niçin sessiz?
“Eski emekli milletvekillerinin, emekli aylıklarının, Cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 45’i olarak düzenlenmesi, çoğu eski milletvekillerinin aylıklarında yıl içinde yapılacak zamlar da dikkate alındığında ciddi bir artış olmayacağı , hizmet süresi uzun olanlar da ise önemli bir azalmaya neden olacağı bilinmeli.

Daha önce SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olup 800 lira civarında maaş alanlardan, bu dönem milletvekili seçilmiş olanlar, yeni yasa ile birden bire iki yıllık çalışma süresi aranmaksızın emekli maaşları 5 bin liranın üzerine çıkıyor.

Emeklilik hakkını kazanamayanlardan gelecek dönemde milletvekili seçilemeyenlerin primleri de 4 yıl boyunca TBMM bütçesinden ödenecek.

Geçmişte 20 hizmet yılını dolduranlara emekli aylığı bağlanmasını ‘kıyak emeklilik’ olarak eleştirenler , bugün sıfır hizmeti olanlara emekli aylığı bağlandığını da görmeli.

Esas çarpıklık bir milletvekilinin hem emekli maaşı, hem de görev aylığı olarak çift maaş almasıdır. Esas bunun düzeltilmesi gerekir.”

“Emekli vekiller” diye diye
Milletvekilleriyle ilgili zam konusu gündeme geldiğinde hep “emekli milletvekillerinin durumu” yani yeniden seçilmemiş olanların ne büyük geçim sıkıntısı içinde olduğu öne çıkarıldı ama asıl “malı götüren”ler ise halen milletvekili olan ve aynı zamanda emekli olanlardır. Şimdi onlar çift maaşının hesabını yaparken, seçimlerde aday olmayan geçmişte bakanlık görevinde bulunan kişi nasıl bir oyuna geldiklerini bize şöyle anlatıyordu:

“Örneğin ben 29 yıllık hizmetten sonra emekliye ayrıldım. Şu sanda 5 bin 311 lira maaşım, bunun yanı sıra 212 lira vergi iadem olmak üzere aylık 5 bin 323 lira alıyorum. Bu maaşın 2 bin 512 lirası Devlet memurluğunun karşılığıdır. Bin 899 lira temsil tazminatı, 966 lira da makam tazminatı ilave ediliyor. Yeni yasa ile bizdeki temsil ve makam tazminatı kaldırılıp maaşımız 6 bin liraya oturtuluyor. Bu durumda bana gelen zam 200 lira. Çünkü yeni düzenlemeyle benim 29 yıllık hizmet sürem kayboluyor. Hizmet süresi kaldırıldığı için herkes eşitleniyor. Bu sebeple, hizmet süresi fazla olanların maaşlarında bırakın zammı, indirim oldu. Bu da bize yapılmış en büyük kötülük… Hak, adalet ve sistem ortadan kalktı. Üstelik hep bizi öne süre süre bunu yaptılar…”

----
Ege-Koop açılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapılan operasyonlar, tutuklamalar ve hazırlanan iddianameyle gündemde. İzmir’de konut devriminin öncüsü sayılan ve bugüne kadar 100 bin kişiyi konut sahibi yapan, Ege Koop’un Başkanı Hüseyin Aslan’ın gündeminde ise Ege illeri ve Ankara’ya açılmak var. Eski gazeteci ve sendikacı olan Aslan, cemiyetimizin rozetini de hep onurla taşıyor.
Hüseyin Aslan, dün Ankara’daydı. Hem, Ankara’ya açılmak, hem de İzmir’de, Ankaralıları konut sahip yapmak için yeni bir proje başlatıyor. Ankara Temsilciliğine sanatçı, eski milletvekili Faruk Demir getirildi. Yakında tanıtım ofisleri de açılacak. Aslan’la konuşurken, “İzmir’de tarih yazdık, şimdi sıra başkentte” diyor…Ege-Koop’a İzmir’de büyük bir güven var. İşte o güvenle biz de “Hadi hayırlısı” diyoruz…

Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)