Uludere Kaymakamı'na saldırının nedeni neydi?


Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, taziye çadırında saldırıya uğradı. Taş ve sopalarla kan içinde bırakılan Yavuz, güçlükle kaçırılarak hastaneye kaldırıldı...
Devletin Uludere’deki temsilcisi Kaymakam Naif Yavuz, 35 köylünün yakınlarına baş sağlığı dilemek için gittiği taziye çadırında ölümden döndü. Olaya müdahale eden vatandaşlarca kurtarılan Kaymakam Yavuz, yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki bir petrol istasyonuna götürüldü..

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.



Taşlı-yumruklu saldırı 
Gülyazı köyünde hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı dilemeye giden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, taziye çadırında linç ediliyordu. Saldırı gerçekleştiğinde bazı bakanlar ve Beşir Atalay da taziye bölgesindeydi.

“Kaplan, organize etti!”
SaldIrI sırasında Kaymakam Naif Yavuz’un yanında olan AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, BDP’li Hasip Kaplan’ı suçladı: Saldırıyı organize eden Hasip Kaplan’dır. Saldıranlar, dışarıdan Hasip Kaplan’la gelenlerdir.

2 ayrı koldan soruşturma
Öldürülen 35 köylü için de çifte soruşturma yürütülüyor. Genelkurmay Askeri Savcılığı soruşturmasının yanı sıra Uludere Cumhuriyet Savcılığı da devrede... İHA görüntüleri ve operasyon inceleniyor. Asker ve polis birlikte çalışıyor.

Kaymakama taziye çadırında linç girişimi
Gülyazı köyünde hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı dileyen Uludere Kaymakam’ı taşlı sopalı saldırıda yaralandı. AKP’li Dindar, “Saldırıyı Hasip Kaplan organize etti” dedi.

Irak sınırında meydana gelen olayda hayatını kaybedenler için Gülyazı köyündeki taziye çadırını ziyaret eden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, PKK yandaşlarının provoke ettiği grup tarafından darp edildi. Hava operasyonunda hayatını kaybeden 35 köylünün yakınlarına başsağlığı dilemek için Gülyazı Köyü’ndeki taziye çadırına gelen Kaymakamı Yavuz bir grubun taşlı-yumruklu saldırısına uğradı. Çadırdaki diğer vatandaşların müdahalesiyle dışarı çıkarılan Yavuz, dışarıda da başka bir grup tarafından darp edildi. Olaya müdahale eden vatandaşların önlemiyle kurtarılan Kaymakam Yavuz, yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki petrol istasyonuna götürüldü. Saldırının gerçekleştiği sırada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da taziye bölgesindeydi. Saldırı sırasında Yavuz’un yanında olan AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, saldırıyı BDP’li Hasip Kaplan’ın organize ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Taziye çadırında Kaymakam Bey ile yan yana oturuyorduk. Hasip Bey’in gelişiyle BDP’lileri organize ederek taziye çadırında saldırıda bulundular. Saldırıyı organize eden Hasip Kaplan’dır. Saldıranlar, dışarıdan Hasip Kaplan’la gelenlerdir.”

Aileler üzgün
Saldırının, Kürtlerin örf ve adetine aykırı bir olay olduğunu dile getiren Dindar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Taziye sahipleri de çok üzgün. Bize saldıran kişilere karşı koydular. Maalesef bu saldırıda Kaymakam Bey darp aldı, sıkıntı yaşadı. Taziye sahipleri tek kelimeyle şunu söylüyor: Bu saldırı bize saldırıdır. Bizim evimize, bizim taziyemize, bizim çadırımıza yapılan saldırıdır. Kınıyorlar. Taziye sahiplerine saldırılmıştır.”

Bakanlar taziye çadırında
BDP’li Hasip Kaplan’ın “Gelmeyin, eli silahlı gençler var” çağrısını dikkate almayan Başbakan Yardımcısı Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile Kalkınma Bakanı Yılmaz, ailelere taziyelerini iletti. Bu arada, Başbakan Erdoğan da telefonla arayarak acılı ailelerden Alihan Özhan ile görüştü. Görüşme sırasında telefonun hoparlörünü açan Özhan, Erdoğan’ın sözlerini içeride bulunan ailelere dinletti. Erdoğan ailelere seslenerek, “Acınızı paylaşıyoruz, sizin acınız bizim acımızdır. Bütün yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı diliyorum. Konuyla ilgili her türlü çalışma yapılıyor, kimsenin endişesi olmasın, kimse merak etmesin” dedi. Alihan Özhan da “Sayın Başbakan’ım bunlar sizin çocuklarınız, ailelerini size emanet ediyoruz” diye konuştu.


ABD basını tahrike devam ediyor
Türk jetlerinin, Irak sınırından Türkiye’ye girmeye çalışan gruba PKK’lı sanarak ateş açması sonucu 35 kişinin hayatını kaybetmesi ABD basınında yer almaya devam ediyor. Wall Street Journal, “Türk lider ölümlerden sonra orduyu savunuyor” başlıklı haberinde, “Türkiye’nin Başbakanı, hükümet karşıtı protestolara ve silahlı güçler tarafından olağandışı bir başsağlığı mesajı yayınlanmasına neden olan olaydan sonra Türk savaş uçakları tarafından 35 köylünün öldürülmesinin soruşturulması sözü verirken ordusunun yanında yer aldı” diye yazdı. Başbakan Erdoğan’ın olaya ilişkin açıklamasına geniş yer veren gazete, PKK’nın kurucularından Cemil Bayık’ın yeni yılın Kürt isyancılar ve devlet arasında daha fazla çatışma getireceği uyarısında bulunduğunu kaydetti. New York Times gazetesi ise cenaze töreninde toprağa sarılıp ağlayan Gülyazı köyünden kadınların fotoğrafına yer vererek, 35 sivilin öldürülmesi nedeniyle düzenlenen protestolara dikkat çekti. Haberde, İstanbul’da yapılan gösterilerde kızgın protestocuların polislerle çatıştığı, kalabalığa biber gazı ve basınçlı su sıkan güvenlik araçlarına taş fırlattıkları belirtilerek, kalabalığın Başbakan Erdoğan’ı suçladığını yazdı.

Naif Yavuz'un Açıklaması
''(Sınırdaki) olay olduktan sonra biz cenaze sahipleri ile beraber olduk. Otopsilerine bizzat katıldım. Oradaki
insanlarla beraber kucaklaştık. Oturduk, beraber ağladık''
-''Beni orada koruyan da köylünün kendisidir. Bana vuranların hiçbiri Uludereli değildir. Dışardan gelen provokatörlerdir'' -'-''Uludere halkını ve çocuklarını kendim gibi görmüşüm. Çünkü ben Muşluyum. Muş'un köylerinde okumuşum'' -''Bu olay nedeniyle başka bir yere tayinim söz konusu oldu ama kabul etmedim. Uludere'deki hizmetlerimizi tamamlayıp öyle ayrılacağım''

Naif Yavuz, saldırganlara karşı kendisini köylülerin koruduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Ben bir saat içeride kaldım. Vatandaşlar beni bağrına bastı. Vatandaşların bağrına basması başkalarını rahatsız etmiştir. Cenaze sahipleri beni bağrına bastı. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Bana saldıranlar asla ve asla cenaze sahipleri değildir. Beni orada koruyan da köylünün kendisidir. Bana vuranların hiçbiri Uludereli değildir. Dışardan gelen provokatörlerdir."

Kimlikleri tespit ediliyor
Öte yandan Şırnak Valiliği, Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'a Gülyazı Köyü'nde linç girişiminde bulunanların saptanması çalışmalarında son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Valiliğin yazılı açıklamasında olayın halkın Kaymakam Naif Yavuz'a yönelik sevgisini hazmedemeyen karanlık odaklarca gerçekleştirildiği görüşü savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:

"Bu şahısları yönlendiren karanlık odakların deşifre edilerek adalete teslim edilmesine yönelik çalışmalar, devletin istihbarat ve güvenlik birimlerinin koordineli ve kararlı çalışmalarıyla sürdürülmekte olup, sonuçları en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Uludere İlçesi'nde yaşayan vatandaşlarımız ile Gülyazı, Ortasu ve Ortabağ köylerindeki taziye sahiplerinin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'a yönelik sevgisini ve teveccühünü hazmedemeyen karanlık odaklardan talimat alan, aynı zamanda yaptıkları çirkin davranışın farkında bile olmayan bir mütecaviz grup tarafından ilçe kaymakamımıza yönelik gerçekleştirilen hayasız saldırı, başta tüm taziye sahipleri ve o ilçede yaşayan vatandaşlarımız tarafından büyük bir üzüntüyle karşılanıp lanetlenmiştir."

http://sozcuhaber.blogspot.com
SözcüHaber
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)