Gökçek hayali kârdan para aktardı


Bunu ancak Melih Bey yapardı...

Melih Gökçek’in başında bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’den (Başkentgaz), 2008 yılında “oluşacağı düşünülen kârına karşılık” 86 milyon lira aldığı ortaya çıktı. İşlem, iptal edilmiş bir Kurumlar Vergisi tebliğ maddesine göre yapıldı. Başkentgaz 2008 yılında sadece 2.4 milyon lira kâr edince, belediye parayı geri vermedi. Faiziyle 129.6 milyon liraya çıkan borç için Sayıştay, “Alacağın bir an önce tahsili gerekmektedir” tespitinde bulundu.

Hükümet 25 Mayıs 2007’de, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin BOTAŞ’a olan 1 milyar liraya yakın borcunu temizlemesi için Doğalgaz Piyasası Yasası’na bir hüküm ekletti. Bu düzenlemeye göre borcun bir bölümü silinirken, kalan bölümü, EGO’nun doğalgaz ile ilgili faaliyetlerinin bu kurumdan ayrılıp ayrı bir şirket olarak özelleştirilmesiyle karşılanacaktı. Büyükşehir Belediyesi bu hükme dayanarak 15 Haziran 2007’de Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’yi (Başkentgaz) kurdu. Özelleştirme ihalesine çıktı. Ancak ihaleyi iptal etti.

Belediye kendisi Başkentgaz’ı belirlenen süre içinde özelleştiremeyince, bu iş, yine aynı hüküm gereği Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) kaldı. ÖİB de iki kez çıktığı ihalede şirketi özelleştiremedi. Bunda en önemli etkenin Melih Gökçek’in şirketten elini çekmemesi olduğu dile getiriliyor. Sayıştay’ın yeni açıklanan “Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ 2010 Yılı Raporu”nda, bu durumu destekler nitelikte çok önemli bilgiler yer alıyor. İşte rapordaki ifadeler:

Yıl bitmeden pay almış: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) olan 129 milyon 603 bin TL alacağın 86 milyon TL’si 2008 yılı sonunda oluşacağı düşünülen kâra karşılık, yönetim kurulunun 2008 tarihli kararıyla peşin ödenen temettü (kâr payı) tutarı 80 milyon TL ile bunu takiben ödenen 6 milyon TL’nin toplamına, 43 milyon 603 bin TL’si ise ana para alacağı olan 86 milyon TL’ye 31.12.2009 tarihine kadar uygulanan faiz tutarına aittir.

Dağıtılacak kâr yok: Şirket tarafından o tarihte şirkette yüzde 99 oranında pay sahibi olan ABB’ye, 2008 yılı içerisinde, dönem sonunda doğacak kâra karşılık, 86 milyon TL ödenmiş ise de dönem sonunda ödenen bu tutarın yüzde 2.8’i oranında 2 milyon 413 bin TL net kâr teşekkül etmiş ve ayrıca bu kâr da dağıtıma tabii tutulmamıştır.

Faaliyet konusuyla bağdaşmıyor: ABB’ce ödenen ve tamamen finansman sağlama niteliğinde olan bu tutarın şirketin faaliyet konusu ile bağdaşmamaktadır.

Yeterince faiz de alamıyor: Bunun yanında, şirketin BOTAŞ’tan aldığı doğalgazın bedellerinin ödenmesinde finansman sıkıntısı nedeniyle meydana gelen gecikmeler sonucu ödediği faiz oranı, alacağa uygulanan faize göre, daha yüksek, bu ise dönem sonuçlarını olumsuz yönde etkilemiştir.


Muhalif Gazete
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)