Cemaat okullarında okuyan öğrenciye 30 puanlık kıyak!


YÖK’ün ortaöğretim başarı puanında yaptığı son dakika düzenlemesi cemaat bağlantılı okullarda eğitim gören öğrencilere yaradı. 30 puanı cepte olan öğrencilerin, üniversitelere daha rahat girme şansı olacak

Üniversitelerdeyerleştirme sınavına kısa bir süre kala Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Ortaöğretim Başarı Puanı kaldırıp “bireysel başarı” sistemine dönüşü tartışma yarattı. Bu durumun, özellikle cemaat bağlantılı okullarda öğrenci lehine 30 puanlık bir avantaja yol açacağı öne sürüldü. Eski YÖK Üyesi Prof.Dr. Bülent Serim, çıkarılan yasanın, YÖK’e böyle bir yetki vermediğini, sadece meslek liseleri yönünden bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Büyük sorunlar yaratır

YÖK’ün son dakika değişikliği, böyle bir düzenlemeyi yapıp yapamayacağı tartışma konusu olurken, uzmanlar SÖZCÜ’ye yaptıkları açıklamada, öğretmenler üzerinde “not baskısı” oluşturulacağına da dikkat çektiler.

Eski YÖK Başkanvekili Prof.Dr. İsa Eşme, üniversiteye yerleştirmede ferdi başarının dikkate alınmasının beraberinde önemli sorunlar getireceğine dikkat çekti.

Objektif not kalkacak

Eşme şunları söyledi: “Ortaöğretim başarı puanı, 1999 öncesinde olduğu gibi ferdi başarıyı esas alan duruma getirildi. Ancak, ortaöğretim başarı puanı, standart puana dönüştürülmemesi halinde öğretmenler, yüksek not verilmesi konusunda baskı altında kalacaklar, bu da yaklaşık 30 puanlık haksız bir avantaja yol açacaktır. Ayrıca, objektif not veren okullardan daha kolay not veren okullara doğru nakil furyası başlayacaktır.”

45. maddeye dikkat

Prof.Dr. Eşme, sınava günler kala böyle bir durumun gündeme getirilmesinin öğrenci motivasyonuna olumsuz etki yaratacağına da dikkat çekti. Eşme, “Ayrıca bu durum bazı hukuki sorunlara da yol açabilir” uyarısında bulundu.

Eski YÖK üyesi Prof. Dr. Bülent Serim, Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesinin yükseköğretime giriş ve yerleştirme ile ilgili olduğunu, yerleştirme puanının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarısının nasıl hesaplanacağının da yer aldığını hatırlattı.

Veliler, öğrenciler tepkili

Durumu öğrenen veli ve öğrencilerden tepki yağıyor. Ortak düşünceleri şöyle: “Liselerdeki diploma notunun oluşmasında okullar, öğretmenler, bölgelerarası eşit şartlar ve eşit kriterler olmadığı için üniversiteye yerleşmede önemli katkısı olacak diploma notunun baz alınması, öğrencisine bol kepçe not veren liseler ve bazı özel okul mezunlarına hak etmedikleri avantajı sağlayacaktır. Türkiye’ nin en başarılı okulları olan Fen Liseleri ve Anadolu liselerinde bol kepçeden not verilmediği için buralardan mezun olan çocuklarımıza haksızlık yapılmış olacaktır. Buna itiraz edeceğiz.”



Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)